TROMSØ/HARSTAD: Over hundre elever fra Troms var samlet i Harstad for å delta på Innovasjonscamp. Der skulle det avgjøres hvem som fikk æren av å representere Troms i den nasjonale gründercampen i Trondheim i februar.

Tromsdalen til topps

Elevene var delt i inn i tre puljer. Elevene Stian Korsberg, Isak Erling Knutsen, Øyvind Finneseth, Henriette Andreassen og Marianne Osvaldsen fra Tromsdalen vant sin pulje, og måtte konkurrere mot fire andre grupper i finalen.

– Juryen ga syv av åtte toppoeng. Både fordi de var gode å presentere, men også hadde en god innovativ løsning på hvordan man skal drive ferger med noe annet enn diesel, sier fagleder for Ungt Entrepenørskap, Line Bjørkli.

– Vi ble veldig glad da vi så poengsummen. Det var ingen som kunne slå oss, så de to gruppene etter oss rakk ikke å få poeng, sier en av elevene, Marianne Osvaldsen.

Høyt press

Elevene fikk tema de skulle diskutere, en frist for å levere idéskisse, og til slutt en halvtime til å forberede en presentasjon på tre minutter.

– De måtte forklare ideen forståelig for juryen, finne ut om det er økonomisk mulig, og oppgaven må være bærekraftige og miljøvennlige, forklarer Bjørkli.

– Det å vinne en sånn pris som det her viser at de har prestert godt på kort tid og under press. Det må være artig å ha vunnet, sier hun.

Ydmyke

Osvaldsen forteller at opplevelsen har vært både gøy og lærerik. Dette selv om gruppa møtte på en del uenigheter og høy temperatur underveis.

– Vi måtte bare bli enige og ta de valgene flertallet gikk for. Vi hadde et godt samarbeid med god stemning, og det endte i et godt resultat, forteller hun.

Videre kan hun opplyse om at stemningen på båten hjem til Tromsø er god, og at uenighetene ikke vil være noe problem når de skal delta i konkurransen i Trondheim.

– Vi blir jo glade for den gode poengsummen, men vi må være litt ydmyke også, sier Osvaldsen.

Av hensyn til konkurransen i februar, kan de fem gründerspirene ikke avsløre hvordan de løste oppgaven. Skipsfartsnæringa og andre nysgjerrige sjeler får med andre ord smøre seg med tålmodighet.