Nedbørsmengden forrige måned viste seg å være langt høyere enn normalen. Den fuktige starten på november sørger for at også måneden vi har foran oss vil gå inn i historiebøkene.

– Mandag 2. november kom det over 50 mm nedbør både på Langnes og på Kvaløysletta. Det er den høyeste døgn-nedbøren som er målt i november siden 1964, sier Håvard Larsen, meteorologikonsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge, til iTromsø.

En måneds nedbør

Fra og med forrige onsdag og fram til onsdag denne uken har Kvaløysletta fått 138,6 mm nedbør, mens det på Langnes ble målt 120 mm nedbør i samme periode.

Larsen kan fortelle at gjennomsnittsmålingen for nedbør i hele november måned vanligvis ligger på rundt 120 mm.

– Det betyr at vi har fått en hel måneds nedbør den siste uken, og det er ganske mye, konstaterer meteorologikonsulenten.

Våtest hittil i år

Bare i løpet av de fire første dagene av november har det kommet hele 96 millimeter nedbør på Kvaløysletta.

– Jeg vil tro at de tre siste døgnene er de fuktigste vi har hatt så langt i år, sier Larsen om regnværet tromsøværingene har opplevd hittil i november.

Meteorologikonsulenten kan også opplyse om at det fra tirsdag til onsdag har kommet mellom 15 og 20 millimeter nedbør på alle målestasjonene i Tromsø.

– Det kommet rundt 2–3 millimeter jevnt over hver time. Det er mye. Én millimeter er en liter fordelt på én kvadratmeter areal. For å sette det litt i perspektiv vil det si 2.000 liter nedbør per time fordelt på en tomt på ett mål, sier Larsen.

Temperaturene går ned

Ifølge vakthavende meteorolog ved Vervarslinga, Sivim Müller, vil de neste par dagene også bære preg av nedbør.

– I dag vil det fremdeles være regnbyger. Det ser ut til at de vil minke utover dagen, men mot kvelden blir det sluddbyger og kanskje snø ut mot kvelden. Det er fordi temperaturene går ned, sier meteorologen.

Temperaturene vil fremdeles ligge på plussiden, men beveger seg mot null, forteller Müller:

– Det vil ligge på mellom null og tre grader. Tendensen er nedadgående og det vil ligge rundt denne temperaturen også på torsdag.

Kan få snø

Tromsøs innbyggere kan også vente seg noe nedbør torsdag.

– Det blir ikke mye, men noen byger. Det kan bli hvitt og vi kan få et fint snølag – i hvert fall hvis man kommer litt opp i høyden. Det kan holde med noen hundre meter, sier vakthavende meteorolog.

For Tromsø vil det onsdag blåse vestlig og nord-vestlig liten kuling enkelte steder. Torsdag blir det ifølge Müller skiftende bris og stedvis frisk bris.

– I indre Troms kan man slippe unna de verste bygene. Det ser ikke ut til at vi får pent vær og fine forhold i Tromsø med det første. men fredag kan det bli oppholdsvær uten at jeg kan si så mye mer detaljert om det ennå, melder meteorologen.