Det skriver Nordlys i sin papiravis onsdag.

Materialet ble i fjor flyttet fra sikker lagring i Rødbrakka ved Nordlysobservatoriet til midlertidig lagring i Realfagbygget, skriver avisa.

Det radioaktive materialet ble lagret i et skap som ikke ble merket med faresymbol slik det er påbudt å gjøre.

Kan befinne seg på UiT

Skapet var derimot borte da en labingeniør skulle hente materialet i mars 2015.

Nordlys henviser til en intern skademelding som de har fått tilgang til. Et mulig scenario for hvor det radioaktive stoffet har tatt veien, er at det kan ha blitt et hentet av et avfallsselskap eller blitt kastet i forbindelse med renoveringen. De påpeker også at skapet fortsatt kan befinne seg på UiT, men til tross for en storstilt leteaksjon har ikke skapet blitt funnet.

De radioaktive stoffene det er snakk om er Cs-137, Am-241 og Sr-90. Det er liten sannsynlig at stoffet vil gi noen helseskader, skriver Nordlys.

Innskjerping av rutiner

Geir Antonsen, kontorsjef ved Fysikk og Teknologi på UiT, sier til avisa at universitetet har hatt fokus på å undersøke alle eventuelle scenarioer om hvor kildene kan være. Samt informere alle som eventuelt kan ha vært involvert i håndteringen av kildene.

Antonsen forteller til Nordlys at UiT vurderer sine eksisterende rutiner som gode, men at de vil se på disse på nytt i forbindelse med flytting av kildene til nytt bygg.

De vil samtidig vurdere behovet for innskjerping av rutinene og å sikre at rutinene følges. UiT vurderer også å slutte å bruke radioaktive kilder i undervisning, og da destruere kildene, sier han til avisa.