Honnørordene til turistene sitter løst som var med 50-fotingen «Trine Helene» på hvalsafari fredag formiddag. Fire fra England, to fra Nederland og en fra Singapore er med ut fra torghuken når båten stevner i 27 knops fart nordover Tromsøysundet, via Kvalsundet til yttersida av Kvaløya.

Hvalspeiding

Været er bra, sjøen rolig og forventningene store. Kommer de til å se hval denne dagen? Torsdag kokte havet nærmest av hval ved Rebbenes, så sjansene er absolutt til stede.

– Det er en perfekt dag for hval i dag. Det er et eventyr som siger inn fjordene. Det ble observert hundre hval ved Rebbenesøya i går, det var sinnssykt med spekkhoggere, forteller hvalguide Trude Mørkved i Basecamp Senja som er med på turen.

På vei ut forteller hun om de ulike hvaltypene, hvor store de er, hvor gamle de kan bli, hva de spiser og hvordan de spiser. Det går ikke lang tid før turistene går opp på dekk for å speide etter hval, men både Kvalsundet og Kvaløyvågen passeres uten at de karakteristiske finnene til knølhvalen eller spekkhoggerne er å se.

Vel ute på Vengsøyfjorden er det fullt av små og store fiskebåter, og båter med hvalturister. Farten settes ned og presenningen på dekk rulles opp for å gi panoramautsikt til det som skal dukke opp fra havet.

Beste ferien

Det tar ikke mange minuttene før det første varselet om hval kommer fra skipper Roar Lorentsen. En spekkhoggerfamile med mor, far og to barn sørger for at kameraer og mobiltelefoner er i «skuddstilling». Siden dukker også flere knølhval opp, og det står søyler med vann til værs rundt omkring.

– Amazing. Jeg prøvde ikke å ha for store forventninger, og så får vi se så mange hval. Nå har vi både sett hval og nordlys. Dette er en opplevelse man må få med seg i løpet av livet. Det er episk å se hvalene i virkeligheten, i sine naturlige omgivelser, med spektakulær natur rundt. Dette en den beste ferien vi har vært på, sier Kerry Fletcher og samboer Pete Raggett fra kystbyen Bournemouth i Sør-England.

Ubetalelig

Sammen med venneparet Sarah Gullidge og Rick Davies er de på tromsøferie for å se nordlys og hval. For enkelte har turen betalt seg og vel så det.

– Ecstatic! Det er ti ganger bedre enn forventet. Det å se hvalene i sitt naturlige element i dette fantastiske landskapet er ubetalelig, sier Rich Davies, som kan vise at han minst har tatt over tusen bilder denne formiddagen.

Årets hvalsesong har ifølge skipper Roar Lorentsen bare så vidt startet. Båten han bruker nå tar bare 12 passasjer, men når hvalene for alvor kommer inn i fjordene, skal han sette inn en båt med plass til 35 passasjerer.

– Denne båten bruker vi i skuldersesongene, mens den store når hvalsesongen er på topp. 11. november er det nymåne, da kommer silda og hvalene inn til kysten, sier Lorentsen.

TETT PÅ: Dette synet er det turistene drar på hvalsafari for å oppleve på tett hold. Her er det en knølhval som vises seg fram for turistene. Foto: Ronald Johansen
JAKTER MAT: Knølhvaler er oppe og glefser etter sild. Foto: Ronald Johansen
STØ KURS: Skipper Roar Lorentsen regner med det store hvalinnrykket kommer til uka. Foto: Ronald Johansen
ENDELIG: Knølhvalen dukker mens turistene nyter synet hva båten. Foto: Ronald Johansen
BLINKSKUDD: Synet av hvalfinnen fører til et gisp blant turistene. Foto: Ronald Johansen
SAMARBEID: Knølhvalene opererer sammen når de jakter sild. Foto: Ronald Johansen
HVALSAFARI: Disse turistene mente de hadde hatt sitt livs opplevelse etter hvalsafarien fredag. Foto: Ronald Johansen
HVALINFO: Hvalguide Trude Mørkved forteller om de ulike hvalartene til spente turister. Foto: Ronald Johansen