Fagforbundet Troms har samarbeidet med SOS-barnebyer i 10 år, og i 2010 ble barnebyen i Angola åpnet. Siden den gang har medlemmene i forbundets fylkeslag bidratt med 4.607.908 kroner.

Best i klassen

Dersom man ikke lar befolkningstallet være en faktor, troner Fagforbundet Troms over de andre fylkene med sitt millionbidrag.

– Troms har gjort en helt fantastisk innsats. Medlemmene i Folkeforbundet Troms har vist en helt utrolig solidaritet med barna i Angola, og det er sterkt å se på de gode resultatene, sier spesialrådgiver Hans Emil Ratvik i SOS-barnebyer.

Barnebykontakt Espen Sørensen i Fagforbundet Troms er stolt av innsatsen til fylkeslaget.

– Det er ikke til å stikke under en stol at vi er best i klassen. Samtidig som det gir en god følelse å samle inn mer enn alle de andre fylkene, er det ikke dét som er det viktigste. Vi vil jo gjerne at de andre skal opp på samme nivå, sånn at vi kan hjelpe enda flere.

– Skal klare seg selv

Ifølge Sørensen er det om lag 2.000 barn og unge som har fått en bedre hverdag som følge av støtten. I tillegg til å tilby skolegang, gis det blant annet yrkesveiledning og mikrolån til voksne.

– Det er en slags helhetspakke. Barnebyen driftes av lokale krefter, og de som arbeider får lønn for jobben de gjør, sier Sørensen.

– Hovedmålet er at de etter hvert skal kunne stå på egne bein.

– Vi trenger flere

Selv om Fagforbundet Troms allerede har mange faste bidragsytere, er det behov for flere som vil hjelpe.

– Angola er et svært fattig område som har blitt herjet av krig i mange år. Selv om SOS-barnebyer har gjort en formidabel jobb, er behovet fortsatt enormt. Derfor leter vi aktivt etter flere medlemmer, sier Sørensen.

– Vi har som mål å ha 600 faste bidragsytere innen sommeren.