Rekrutteringsrådgiverne Riikka Rytinki og Eirik Haugen i Nav Tromsø er sikker på én ting: Det er yrkesfag som er fremtiden.

– De som velger yrkesrettede fag nå kan bli vinnerne i fremtiden, sier Haugen.

De to er i innspurten med å planlegge jobbtreffet som de arrangerer for jobbsøkere på torsdag.

Sikre jobber

– Det er helt klart at det er yrkesfag som mangler arbeidskraft. Elektrikere, rørleggere, tømrere og murere er eksempler på yrker som mangler folk. Der er man sikret jobb, sier Rytinki.

Frisører, konditorer, kokker, helsepersonell og sjåfører er andre eksempler på yrker der det er mangel på folk. Rådgiverne forteller at usikkerheten i arbeidslivet er vanskelig å se i byen, men de ser at tilbud og etterspørsel ikke går overens.

– Vi får ukentlig spørsmål om tømrere, snekkere og elektrikere, sier Rytinki.

Også pleie- og omsorgssektoren er en bransje der man er nærmest garantert jobb. Med Universitetssykehuset Nord-Norge som byens største arbeidsgiver er dette en svært smart sektor å gå inn i.

– Ifølge prognosene ser det ut som at pleie- og omsorgssektoren har mange sikre jobber i fremtiden, sier Haugen.

Etterspørsel

At det bygges og graves mye i byen, er et godt tegn, mener Haugen.

– De store entreprenørene har oppdrag i lang tid fremover. Slik det ser ut i dag, vil det være behov for folk innen bransjen i flere år fremover, sier han.

I tillegg har turismen eksplodert. Også dét er positivt for arbeidslivet.

– Det er et stort trykk på turismen, som nå er blitt en helårsbransje i byen. Det skaper etterspørsel etter kokker og servitører, sier Haugen.

Haugen og Rytinki bekrefter at det er mange muligheter for dem som velger yrkesfag.

– Og det er ikke bare i Tromsø. Utdanner man seg innen yrkesfag, er det lett å flytte, for det er etterspørsel etter folk i hele landet. Blir du konditor, skal det godt gjøres å gå uten arbeid, sier Rytinki.

Lav arbeidsledighet

I oktober i år lå arbeidsledigheten i Tromsø på 1,9 prosent. Det vil si i underkant av 800 personer.

– Det er veldig lavt, sier Rytinki.

Og det er to faktorer som påvirker det.

– Det er mye offentlig virksomhet i fylket, og så er det vanvittig mye byggevirksomhet, sier hun.

Sammenlignet med oktober i fjor er nedgangen i antall arbeidsledige på seks prosent. Det vil si at ganske mange færre er uten jobb i år. Rådgiverne forteller at de som har vanskeligheter med å komme seg inn i arbeidslivet er unge uten fullført utdanning fra videregående skole og ingen arbeidserfaring, samt fremmedspråklige.

Jobbtreff

Torsdag inviterer Nav Tromsø folk på leting etter jobb til å møte Nav og bemanningsbyråene i byen.

– Mange arbeidsgivere benytter bemanningsbyråer. Vi ønsker at arbeidsgivere skal få den arbeidskraften de er ute etter, og derfor inviterer vi folk til et jobbtreff der de kan se på mulighetene, sier Rytinki.

Hun sier at bemanningsbyråer ikke bare kan tilby korte vikariater. Ofte kan det føre til fast arbeid.

– Hvis man har hull i CV-en, kan man fylle det og få erfaring og referanser, sier hun.

Bemanningsbyråene dekker en nokså stor del av de ledige stillingene. I Troms har Nav for tiden annonsert 258 ledige stillinger. I Tromsø er det 145 utlysninger på nav.no.

– Dette er helt klart under halvparten av de ledige jobbene som finnes. Bemanningsbyråer lyser ikke alle stillinger ut, og enkelte arbeidsgivere annonserer stillinger kun på egne nettsider. Det er en del skjulte ledige stillinger, sier Rytinki.