– Jeg var på flere debatter for to år siden og snakket om dette fordi en rekke partier ikke syntes noe om forslaget om strengere grensekontroll. En mulighet nå hadde jo vært å fryde seg, men situasjonen er alvorlig, sier Sandra Borch.

Kunne hatt mer kontroll

Borch understreker at det likevel er viktig å hjelpe dem som trenger det mest.

– Mange av dem som kommer over grensa fra Russland har ikke status som flyktninger, men har allerede asyl i andre land. Som det velstående landet Norge er, så er det attraktivt å komme hit, sier hun.

Hun mener at det Norge nå ville hatt bedre kontroll om forslaget for to år siden ble hørt.

– Det viser jo at forslaget kanskje ikke var så dumt. Vi kunne sluppet å bruke ressurser på dette nå.

UDi-kontor på Storskog

Borch ønsker en fortløpende vurdering på om noen har rett til asyl.

– Vi må ha en mulighet til å raskt kunne sende tilbake de som ikke har et reelt behov for å bli i Norge. Et eget UDi-kontor ved Storskog i Kirkenes hvor de kan sende tilbake de som ikke har rett til asyl, innen 48 timer, sier hun.

– Må tas på alvor

Borch synes også det er bekymringsverdig at de som allerede har asyl eller rett på det, tar ressurser fra de flyktningene som kommer.

– Dette går ut over flyktningkrisen over hele verden. Jeg merker også at folk er opptatte av dette, og usikre på om det er kontroll på situasjonen. Det må vi ta svært alvorlig, sier hun.

Hun mener også at politikerne i Finnmark og politiet burde få sin stemme hørt.

– De har bedt om rask statlig innsats. Her må vi få til et tverrpolitisk samarbeid. Man skulle ønske at man kunne hjelpe alle som ønsker alle som ønsker et bedre liv, men her må vi prioritere hardt og ta oss av dem som trenger det mest, sier Borch.