Småbarnsmødrene Helle Ridderseth Hind, Elisabeth Roness og Merethe Welle går med hjertet i halsen hver gang de triller tur langs veien i Movika. I 60-sonen venter skolebarn på bussen, foreldre triller barnevogner og folk går tur. Det er en risikosport, mener mødrene.

– Det er en kjent sak blant beboerne her ute at det er livsfarlig å gå langs veien, sier Helle Ridderseth Hind.

Les også: Fikk se problemene med egne øyne

Ble nesten påkjørt

Det var søndag formiddag at Hind fikk nok. Da hun gikk tur med seks måneder gamle Sanna, måtte hun hoppe ned i grøften med barnevognen for å unngå bli påkjørt.

– Jeg tenkte at dette ikke går lenger. Tenk hvis det var et barn som gikk alene langs veien, sier hun.

Dermed opprettet hun gruppen «Vi som krever gang- og sykkelvei i Movika før liv går tapt» på Facebook. Siden da har nesten 300 mennesker «likt» gruppen.

– Man skulle nesten tro at det må skje en ulykke her før noe gjøres, sier Hind.

De har alle tre opplevd skumle situasjoner langs veien, og forteller at de ikke er de eneste.

– Samboeren min ble truffet av et bilspeil, og bilene kjører så nær barna at de kan ta på bilene når de passerer, forteller Elisabeth Roness.

Les også: - Bare spørsmål om tid før det skjer en ulykke

Mye trafikk

Det er mye trafikk langs veien, både personbiler og tungtransport. Bare i løpet av de fem minuttene iTromsø sto sammen med mødrene ved veien skjedde det nesten en ulykke mellom to lastebiler på grunn av høy hastighet.

– Vi føler oss nærmest uønsket på veien. Biler presser oss ut i grøfta, sier Merethe Welle.

– Jeg har opplevd at kjøretøy har blinket med langlysene mot meg, selv om jeg har på meg refleksvest. De fleste kjører pent, men enkelte skaper veldig skumle situasjoner, sier Roness.

De siste årene har mange barnefamilier bosatt seg i området. Barn i skolealder må til Skjelnan skole, og de fleste tar dermed buss. Da må de både krysse veien og vente på bussen mens flere tunge kjøretøy og personbiler kjører forbi.

– Det er veldig dårlige gatelys her. Når det er mørkt, er det spesielt skummelt å gå her, sier Hind.

Beboere i området ble tidligere i år informert om at Statens vegvesen hadde bevilget penger til å utarbeide gang- og sykkelfelt i Movika. De hevder at de fikk beskjed om at arbeidet skulle starte tidlig denne høsten. Fremdeles har ingenting skjedd.

– Det er en fortvilet situasjon. Jeg er lei av å gå med hjertet i halsen, sier Hind.

Les også: Frykter større trafikk ved Dramsvegutvidelse

– Prioritert

Byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), forteller at det fra kommunens side er en prioritert jobb å få på plass gang- og sykkelvei også utenfor tettbygde strøk.

– Gang- og sykkelvei skal anlegges, og Statens vegvesen har en verdig planlagt trasé, sier Ramberg.

Eirin Anne Blix, prosjektleder ved investeringsseksjonen i Statens vegvesen, forteller at arbeidet med å utarbeide en gang- og sykkelvei i området mot Movika er i gang.

– Vi holder på med utarbeidelsen nå, og i løpet av november lyser vi ut jobben på anbud, forteller Blix.

Hun forteller at gravearbeidet vil starte til neste år.

– Da vil vi fortsette å grave fra gangfeltets slutt ved Skjelnan og 500 til 700 meter videre mot Movika, sier Blix.

PLANLEGGER: Eirin Anne Blix, prosjektleder ved investeringsseksjonen i Statens vegvesen, forteller at de er i planleggingsfasen av å utarbeide en gang- og sykkelvei mot Movika. Foto: Privat Foto: Privat
TETT PÅ TRAFIKKEN: Mødrene må trille barnevognen ut i grøfta når bilene passerer. Foto: Ronald Johansen