Inne på Troms Kraft står dresskledde skoleelever fra Kongsbakken videregående og forhandler med hverandre.

– Her er det stor lobbyvirksomhet med møter på gangen, forteller kontaktlærer, Oddrun Johnsen.

Klassene er delt inn i grupper for å representere hvert av de 15 landene i FNs sikkerhetsråd. Opplegget er laget av FN-sambandet for at videregåendeelever skal lære mer om FN-landene, krig og IS.

Skapte engasjement

Landprofilene er lagt av FN-sambandet, og en av deres representanter er til stede i dag for å være president og ordstyrer i Sikkerhetsrådet.

– De har vært kjempeengasjerte og virkelig fått kjenne det på kroppen der inne. De har vært flinke til å lære seg om landene og følger godt med i mediene, forklarer Johnsen.

Klassene fikk to dobbelttimer på skolen på fredag til å arbeide med oppgaven.

– Men jeg mistenker at de har jobbet mye på fritiden. Jeg er så utrolig stolte over dem, sier hun.

Sørgebånd

Som kjent ble Paris offer for terror sist fredag. Landprofilene er ikke oppdaterte etter dette.

– Det er litt vanskelig for oss å vite helt hva Frankrike mener akkurat nå. Jeg skrev åpningsinnlegget på lørdag og der ba jeg om ett minutts stillhet, forteller Nils Helge Fareth, som er representant for Frankrike.

Han og resten av «franskmennene» har svarte sørgebånd på armen.

– Det er godt gjort at de har greid å endre så mye på så kort tid, sier klassekamerat Alexander Jakobsen Hansen, som onsdag var USA-representant.

– Spyr på innsiden

De to har sammen med Storbritannia, representert ved Julie Hoven, og Russland, representert ved Anja Lockertsen, tatt en pause fra forhandlingene.

– Det er vanskelig å gi helt slipp på sine egne meninger, sier Hoven.

– Ja! Når jeg må fremme Russlands holdninger kaster jeg litt opp inni meg, skyter Lockertsen inn.

De fire landene har blitt enige om et samarbeid i kampen mot IS.

– Det har for USA blitt et større press på å stoppe IS. Frankrike har for eksempel snudd seg bort fra fredelige løsninger etter terrorangrepene. Beskjeden fra USA i dag er at vi skal sammen bombe strategiske mål, forklarer Jakobsen Hansen.

Hva de synes om å jobbe på denne måten er det ingen tvil om.

– Utrolig bra at vi får bruke skoletid på dette, selv om vi også har jobbet mye utenfor skoletiden. Vi kan ikke forstå dette like bra fra en bok, påpeker Lockertsen.

STOLT: Kontaktlærer Oddrun Johnsen er veldig stolt over engasjementet elevene ved Kongsbakken har vist under prosjektet. Foto: Lise Lotte Henriksen
SIKKERHETSRÅD: Onsdag tok elevene ved studiespesialisering, dans og drama, teknologi og forskningsklassen på Kongsbakken over FNs sikkerhetsråd. Foto: Lise Lotte Henriksen