I Norge har hele 228.639 mennesker betalingsanmerkninger. Gjelda de sitter på utgjør et snitt på 175.000 kroner per person. Dette viser statistikk fra inkassoselskapet Kredinor S/A, per 1. november.

I Tromsø viser tallene at det er 3.183 personer som sitter med betalingsanmerkninger. Disse har til sammen 14.223 saker på seg. Dette utgjør en sum på 499.443.218 kroner.

– Det antyder jo at disse personene har havnet i en ond sirkel hvor de ikke greier å betale regningene sine, sier Ingjerd Thurmer, markedssjef i Kredinor.

Voksne bruker mest

Ser man på alderen til de med flest anmerkninger, ser vi at det er de i 40-årene som kommer desidert dårligst ut.

– De yngre har ikke rukket å pådra seg så mye gjeld. Eldre har en type livsførsel i tillegg til et behov for å bruke penger. Ingen bruker mer penger enn dem, sier Tor Berntsen, administrerende direktør i Kredinor.

– De mellom 45 og 50 år har i snitt fem anmerkninger fra inkassoselskaper.

Roper varsku

Det siste året har det likevel kommet en høy økning på unge som får betalingsanmerkninger. I fjor hadde 163 personer mellom 18 og 24 i Tromsø betalingsanmerkninger, mot 218 så langt i år.

Bitten Benjaminsen, avdelingsleder for Kredinor i Tromsø, tror boligprisene kan være en del av grunnen til dette.

– Vi har jo hatt høye boligpriser i Tromsø. Jeg vil også tro at deler av grunnen kan være at vi over hele landet liker å leve godt. Kanskje noen som flytter for seg selv vil ha alt de er vant med hjemmefra. Det er vanskelig å si, sier hun.

Thurmer ser fra sin side stor grunn til å rope varsku.

– Om ledigheten øker vil dette være bekymringsverdig, sier hun.

– Hvis utviklingen fortsetter i samme tempo som den har gjort det siste året, kan det fort bli skummelt, påpeker Benjaminsen.

Lett å få lån

Begge to tror mye av grunnen til at så mange får betalingsanmerkninger er at lån og kreditter er så lett tilgjengelige.

– Men blir det større enn hva man greier å betale tilbake, så kan det få store konsekvenser. Du får ikke flere lån, og du kan for eksempel slite med å få kjøpt mobiltelefon. I ytterste konsekvens får du lønnstrekk fra Namsmannen, og banken kan ta av verdiene dine. Det kan være BSU-kontoen, huset og bilen, forklarer Thurmer.

BEKYMRINGSFULLT: Den økte gjelda til unge i Tromsø er bekymringsverdig, mener Bitten Benjaminsen, avdelingsleder i Kredinor i Tromsø (t.v.) og markedssjef Ingjerd Thurmer. Foto: Lise Lotte Henriksen
STØRSTE SYNDERE: Av de nordnorske fylkene er det Finnmark som kommer desidert dårligst ut når det gjelder betalingsmoral. Foto: Kart laget av Kredinor