I forrige uke kom 48-åringen hjem fra ferie i Thailand. Natt til fredag ble hun fullstendig utslått. En telefon til legevakten, var ikke til stor hjelp. De avviste mistanken om denguefeber. Søndag ble Karlsdatter lagt i isolat, men har fortsatt høy feber – til tider over 40.

Tredje tropiske sykdom

Den reiseglade tromsøkvinnen har på tre år fått like mange tropiske sykdommer. Det begynte med malaria, fortsatte med tuberkulose og nå denguefeber.

– Jeg har – for å si det mildt – hatt uflaks. Derfor er jeg takknemlig for at personellet på UNN har stått parat og gitt meg en god oppfølging, sier Elaine Karlsdatter som til daglig jobber i det private barnevernet.

Ett myggstikk

Hun mener at denguefeberen stammer fra ett myggstikk hun fikk mot slutten av ferieoppholdet:

– Jeg reiste i et følge. De andre, som fikk langt flere stikk og til tider var plaget av disse – ble ikke virusrammet.

48-åringen forteller sin historie fordi mange tolker symptomene på sykdommen som influensa. Men i hennes tilfelle har den siste uken vært et evigvarende feberhelvete.

Skremmende

Hun forteller at det i begynnelsen var skremmende å være omgitt av helsepersonell i «romdrakter». Men hun skjønte at det var nødvendig på grunn av smittefaren.

– Etter innleggelsen ble jeg testet og funnet positiv. Nå frykter jeg at diagnosen gjør at jeg blir redd for å dra til områder hvor denguefeber er utbredt.

Langt mer alvorlig

– Jeg er glad i å reise og oppsøker gjerne fjerntliggende land og steder. Men så lenge det ikke finnes noen vaksine mot viruset, kan en ny runde med feber være livstruende. Heretter må jeg velge feriemål med omhu.

Obs på farene

Elaine Karlsdatter ble folk være oppmerksomme på farene som truer under fjerne himmelstrøk.

– Selv om denguefeber ikke er livstruende, er sykdommen likevel såpass tøff at det er grunn til å oppsøke lege. Men med kun 4–5 tilfeller i året lokalt, er det ikke sikkert helsepersonell tolker signalene rett. Da er det viktig – som i mitt tilfelle – å stå på sitt, sier tromsøkvinnen fra sykesengen.

Behandler fem tilfeller i året

Årlig behandler legene på UNN en håndfull tilfeller av denguefeber.

Overlege i mikrobiologi og smittevern, Tore Lier, tror sykdommen denguefeber er underdiagnostisert – fordi de aller fleste tror de er rammet av vanlig influensa og ikke foretar seg noe i forhold til helsevesenet.

Går over

– Etter en tøff turn, går feberen over av seg selv. Det finnes ingen behandling mot selve viruset, men det er viktig med mye væske samt å holde seg i ro.

Ifølge Lier kan denguefeber bare i sjeldne tilfeller svært alvorlig:

– Dersom en person får viruset for andre gang, vil vedkommende – i tillegg til de vanlige symptomene – få blødninger i hud og slimhinner. Det kan medføre alvorlige komplikasjoner.

En annen type

– Denne tilstanden forekommer som regel hos personer som har hatt denguefeber med en annen type virus enn den som gir den aktuelle hemoragiske sykdommen. Da må intensiv behandling til, understreker Lier.

Overlegen sier at det bare går noen få dager fra noen blir smittet til sykdommen er en realitet.