Finansbyråden opplyser om at det er satt i gang et omorganiseringsprosjekt som skal se nærmere på omstilling og omorganisering innad i kommunen.

– Det vil involvere hele kommunen og målsettingen er å få driftskostnadene ned i stort monn. Vi vil rette fokus på samarbeid og samordning mellom tjenesten på et helt annet nivå.

Sparer ikke penger

Han hevder at det gjennom tidligere omorganiseringsprosjekter har kommet fram at det ikke er nødvendig å si opp ansatte.

– Vi har konkludert med at kuttpolitikken det forrige byrådet hadde ikke fungerte fordi det førte til økt bruk av vikarer.

– Det som nå kommer til å bli en satsing er flere heltidsstillinger i helsesektoren og mindre innleie av arbeidskraft i form av vikarer. Når vi reduserer den vil det bli en form for oppsigelse, men per i dag ser vi ikke at vi må si opp for eksempel 100 ansatte på et område. Man sparer ikke penger fordi kommunen må erstatte tjenester ved å kjøpe det av andre, utdyper han.

Fragmentert

Olsen mener oppmerksomheten kun har vært rettet mot den økte eiendomsskatten, og gitt et bilde av at det er det eneste grepet som tas i forbindelse med kommuneøkonomien.

– Det mest omfattende tiltaket er at vi skal se på omorganiseringen og samordningen av tjenester i kommunen.

Han viser til at det ved byggeoppdrag fra et tidlig stadige vil være tett samarbeid mellom dem som gjennomfører byggingen, byggforvaltningen og Fagrent.

– Jeg ble overrasket over hvor oppsplittet og fragmentert det har vært, sier finansbyråden.

Han mener oppsigelser ikke er nødvendig for å kunne kutte i driftskostnadene og spare penger.

– Vi satser på mobilisering av ansatte i arbeidet med omorganiseringen. De skal ikke leve i frykt for at de skal få oppsigelser som takk.

– Dere vil med andre ord ikke si opp ansatte?

– Nei, vi vil ikke gå inn på det området, sier Olsen.

LES DEBATTINNLEGGET: "Eiendomsskatten og etikk"