Kongsbakken videregående skole er den eneste skolen i landet som tilbyr språkopplæring med russlandsreise. Tilbudet har eksistert siden 2008, og i 2013 markerte de begynnelsen på et godt samarbeid på tvers av grensen.

Aldri tidligere har så mange fått muligheten til å lære seg russisk gjennom utvekslingsavtalen som Kongsbakken har med Murmansk.

– Har de sterke gnistringene mellom Ukraina og Russland hatt innvirkninger på utvekslingsavtalen dere har med dem?

– Nei, ikke slik situasjonen ser ut per dags dato. Vi har fortsatt et godt samarbeid med Russland og det kalde forholdet mellom de to landene merkes lite i Barentsregionen. Situasjonen på Storskog gjør det noe upraktisk å bevege seg over grensen, men det har foreløpig ikke gitt oss problemer, sier rektoren ved Kongsbakken videregående skole, Kjell Olav Mentzoni.

På dagsordenen

Torsdag arrangerte skolen fagkurs for lærerne i samfunnsfagene hvor Russland var hovedtemaet. Barentssekretariatet fortalte om deres arbeid opp mot Russland, og Hans-Wilhelm Steinfeld holdt foredrag om «Putins vanskelige år».

– Han holdt et engasjerende foredrag om situasjonen i Russland, hvor han både stilte spørsmål og var kritisk til situasjonen der borte. Det var et interessant foredrag, sier Menzoni.

Målet med dagen var at det skulle settes fokus på det som rører seg i nabolandet.

– Hensikten var at lærerne skulle forstå en del av hendelsene i Russland, få bedre innsikt i de politiske vedtakene og bakgrunnen for dem. Det er vesentlig for oss å ha en noenlunde balansert vinkling når vi skal lære elevene opp i tematikk rundt Russland, sier Mentzoni.

Like populært

I 2013 kunne fylkesråd for utdanning, Kent Gudmundsen (H), fortelle at mens de tidligere hadde fem plasser for norske og fem plasser for russiske elever, kunne de da tilby 20 plasser totalt. Selv etter å ha økt antall plasser i klassen på NRS (norsk-russisk-skole), var det ikke plass til alle søkerne.

– Er tilbudet like populært i dag?

– Ja, interessen er omtrent lik som da. Det er mellom 15 til 20 søkere hvert år. I høst merket vi derimot noe nedgang på grunn av situasjonen der borte. Dette vil nok normalisere seg med årene, men vi er forberedt på at alt kan skje, sier han.

Interessant: Torsdag arrangerte skolen fagdag for lærerne ved samfunnsfagene hvor Russland var hovedtema. Her holdt blant annet Hans-Wilhelm Steinfeld, som har spesialisert seg i Russland, foredrag. Foto: Katharina Mila Hesby
Fra Steinfeldt sitt foredrag for lærerne ved Kongsbakken. Foto: Katharina Mila Hesby