SENTRUM: De som var i sentrum lørdag fikk overvære en historisk begivenhet: For første gang i historien ble det arrangert Pride-parade gjennom Tromsøs sentrumsgater.

Alt av lag, foreninger, klubber, politiske partier, bedrifter og vennegjenger i Tromsø var invitert til å delta i paraden, som er en del av festivalen Arctic Pride, som denne uka har vært arrangert for forste gang i byen.

Selv om snøen lavet ned, og været på alle måter kunne betegnes som arktisk, hadde mange møtt opp for å delta i paraden, som startet på Strandtorget klokken 13.

Av paradedeltakerne var blant andre Mikkel Skaarup og Katja Häkli fra «Skeive stier».

– Skeive Stier er en fjellgruppe for skeive og vennene deres, forklarer Skaarup.

– Vi ønsker å delta i Pride-paraden for å feire at man er forskjellige, at man skal få være den man er og elske den man vil. Dette er et veldig bra initiativ, mener Skaarup.

Les også: – Det er annerledes å være skeiv utenfor Ring 1

– Fantastisk oppmøte

Paraden ble ledet an av festivalsjef for Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen.

– Det er helt fantastisk oppmøte! Det er kjempegøy!

– Hadde du forventet så mange?

– Nei. Jeg hadde håpet, men ikke forventet. Så dette er virkelig gøy! Det er mange her, men jeg vet ikke hvor mange. I alle fall 100!

– Hva tenkte du da du så været i morges?

– Jeg tenkte at «nå må folk ta med seg ski!». Men vi har korps, masse folk med regnbueflagg, folk med bannere og glade folk. Det som også er gøy å se er at det er mange folk «utenfor meningheten» som har møtt opp. Da har vi fått til noe!

Les også: Byrådslederen ble drapstruet fordi hun er lesbisk

Mangfold

Fredriksen mener paraden er viktig for at Tromsøs skeive befolkning skal få vise hvem de er, for at man skal bli kjent og for å vise at Tromsø er en by det går an å være skeiv i.

– Det er veldig viktig. Uka med Arctic Pride har gått over all forventning. Det har vært veldig gøy og masse folk. Det var dessuten en helt fantastisk konsert på Circa fredag, sier han.

I paraden stilte også flere medlemmer fra Arctic Roller Derby - verdens nordligste rollerderby-klubb.

– Vi synes dette er et veldig bra initiativ og er glad for at det arrangeres, sier Hilde Jørnsdatter Jacobsen i klubben.

Både hun og Karina Enoksen synes det er godt oppmøte.

– Det er veldig bra til at det ble så vått og kaldt. Sporten som vi driver med er veldig inkluderende og tar imot alle typer mennesker, sier hun.

The Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA) gikk tidligere i november ut med en uttalelse om at de forplikter seg til en inkluderende og antidiskriminerende praksis når det blant annet gjelder mennesker som identifiserer seg som transkjønnet og intersex.

– Vi skal ikke være en sport som ekskluderer på bakgrunn av livsvalg, understreker Jacobsen

Se video fra paraden på iTromso.no