Fransk-kanadiske Julien S. Bourrelle er utdannet rakettforsker og er kjent for sine upolitiske og underholdende foredrag om norsk kultur. Fredag kveld holdt han et seminar arrangert av Arctic Meeting Point i Sparebankens festsal, foran et noe mer mangfoldig publikum enn han er vant til.

- Vanligvis holder jeg foredrag for ulike bedrifter og lag, så dette var en spesiell opplevelse. De var både unge og gamle, norske og utenlandske. Det var selvsagt mer utfordrende enn å prate foran en gjeng som jobber i samme bedrift, men også mer givende, sier Bourrelle.

- Trenger sånne folk

Gjennom en enkel, visuell framstilling tar Bourrelle sikte på å hjelpe nordmenn og utlendinger til lettere å kommunisere med og omgås hverandre.

- Jeg ønsker å bygge bro mellom kulturer på en måte som ikke skaper konflikt. Det må først og fremst gjøres ved å gi riktig informasjon, formidlet på en upolitisk måte som er enkel å forstå, sier han.

- Blant annet prøver jeg å forklare hvordan man blir venn med en nordmann, og hvordan man øker sjansen for å komme i kontakt med nordmenn for å bli integrert.

Abdulla Mohammedali (47) er opprinnelig fra Eritrea i Afrika, men er nordmann etter å ha bodd 27 år i Norge. Han mener at foredrag som Bourelles er viktig for å skape et godt forhold mellom nordmenn og innvandrere.

- Jeg er muslim, og vi muslimer trenger sånne som han. Han bygger broer, og forklarer hvordan nordmenn tenker og hvilke holdninger de har, sier Mohammedali.

- Det er veldig bra, særlig for de som er nye i Norge eller som bare har bodd her en liten stund, som for eksempel flyktninger som kommer hit. Jeg kaller ham en kulturtolk, for det er dét han er.

- Gjenkjennelig

Heidi Solbakken (53) og Sissel Gundersen (50) var blant publikum på kveldens seminar, og synes begge at foredraget var både underholdende og gjenkjennelig.

- Han var veldig flink, synes jeg, og forklarte det "typisk norske" på en måte som gjorde at det var lett å kjenne seg igjen. Han har kanskje rett i at vi nordmenn har litt "flate" følelser, sier Gundersen.

- Noe av det mest gjenkjennelige var bildet av nordmannen på bussen som sitter på ett sete og har veska på det andre. Det stemmer ganske bra at nordmenn liker best å sitte alene, og ikke vil ha folk så nært innpå seg. Det var norsk kultur og væremåte satt på spissen, sier Solbakken.

Vil forebygge konflikt

Bourrelle forteller at misforståelser på grunn av ulike kulturer er et problem som vanskeliggjør integrering.

- Et eksempel er hvordan utlendinger tolker svarene de får fra nordmenn på ulike ting. Responsen, både den verbale og den emosjonelle, er ofte noe subtil sammenlignet med det man opplever i andre land. Det kan være en utfordring å tolke denne typen respons på riktig måte, sier han.

- For nordmenn er det helt vanlig å svare direkte uten lange høflighetsfraser, eller å flytte seg et annet sted på bussen hvis de ikke får nok plass. For en som kommer fra en annen kultur, kanskje med en annen hudfarge eller en annen religion, kan det oppfattes som fremmedfiendtlige handlinger. Men egentlig er det bare vanlig, norsk kultur, legger han til.

Problemet har imidlertid en enkel løsning ifølge Bourrelle - nemlig opplysning og kommunikasjon.

- Dersom man ikke har noen som helst kunnskap om norsk kultur, er det vanskelig å integrere seg. Man står i fare for å feiltolke nordmenn, og vet ikke hvordan man skal oppføre seg. Slikt skaper spenning i samfunnet, og kan være med på å skape konflikt.

- Ved å gi tilstrekkelig med informasjon, fortalt på en enkel måte, vil man kunne forebygge konlikter og unngå å gjenta feil som andre har gjort, avslutter Bourrelle.

KNEKKER KODEN: Julien S. Bourrelle er forfatter av boka "The Social Guidebook to Norway" der han hjelper leserne med å knekke den norske koden. Foto: Eline Tylden Foto: Eline Tylden
"LEVANES": Heidi Solbakken (53) og Sissel Gundersen (50) var blant publikum på kveldens seminar, og synes begge at foredraget var lærerikt og godt fremført. Foto: Eline Tylden Foto: Eline Tylden