PYRAMIDEN: De siste vel 20 årene har han jobbet i Tromsdalen – også som butikksjef. På dagen 42 år etter at han startet, takker Henriksen for seg. Da blir han pensjonist og skal puske med hus og hytte. Foreløpig må han avvente muligheten til å være tilkallingsvakt – på grunn av pensjonsreglene. Det kan han eventuelt ikke bli før etter fylte 67.

Gamle telegrafen

– Det startet 1. desember 1973 – i Telegraf-bygget i Sjøgata. Da og helt til jeg kom til Pyramiden, ble alle varer solgt over disk. Under streng kontroll, minnes Henriksen.

Den gang var det ikke bare å troppe opp med lange handlelister. Ifølge 65-åringen var det hans plikt å spørre hva varene var til.

Les også: Mack er spent på juleøldommen.

Unngå langing

– Det ble gjort for å unngå langing og videresalg. Den gang var nærmeste pol i Narvik. Etter hvert kom det et utsalg i Hammerfest. De som ikke kunne komme til oss, sendte postanvisninger med bestilling. Deretter ble varene pakket og sendt til bestiller.

I den forbindelse minnes Henriksen vedkommende som ba ham om å merke postpakken med legemiddel. Det ble gjort for at de nysgjerrige naboene ikke skulle skjønne at han handlet polvarer.

Les også: Historisk dag for Vinmonopolet.

Ei halv rød

Henriksen husker også mannen som dukket opp og ville ha en kasse 60 prosent sprit og en kasse gin – samt en halv rødvin til kona…

– Det har vært mange morsomme hendelser i løpet av alle disse årene.

Og så var det lettere å holde oversikt over hva som var på lageret:

– Da jeg startet, hadde vi 6-7 typer rødvin med norsk 6-kroners som bestselgeren. I 1973 var den kommet opp i rundt 30 kroner. Det var snakk om en forholdsvis grei rødvin som ved introduksjonen noen år tideligere kostet seks kroner. Derav navnet, sier Henriksen.

Les også: Dette utestedet åpner dørene igjen i mars.

25.000 flasker

I årenes løp av 65-åringen testet noe sånt som 25.000 ulike viner.

– Dagens utvalg er betydelig. Ikke bare har Vinmonopolet et stort utvalg. Alle importørene har i tillegg sitt bestillingsutvalg hvor det finnes mange go’biter.

Henriksen sier at han ikke har en favorittvin, men foretrekker å matche vin og mat.

– Men generelt er en Toscana-variant, en Amarone eller noe fra Rhône på listen, røper han en uke før han blir pensjonist.