Torsdag blir det innført identitetskontroll av samtlige passasjerer på ferger fra Europa til Norge, og grensekontrollene i Østfold og Hedmark trappes opp.

Nordiske borgere

Regjeringen har innført økt grensekontroll og id-kontroll på grensene.

Det vil blant annet si at man vil måtte vise identitetspapirer på fergene fra Tyskland, Danmark og Sverige og på innfartsårer på svenskegrensa. Den økte kontrollen vil gjelde på ferjeanløp i Oslo, Vestfold, Agder, Rogaland og antageligvis Hordaland.

– Reisende må være forberedt personkontroll og fremvisning av identifikasjon på reiser til Norge, og den beste dokumentasjonen er pass. For nordiske borgere som skal ta ferjer til Norge, og ikke ha identifikasjonspapirer med seg, vil politiet utvise fleksibilitet. Men vi ber om at publikum har med seg pass og reisedokumentasjon, opplyser avdelingsdirektør for Politidirektoratet, Knut Smedsrud til VG.

Alle reisende skal kontrolleres, men Smedsrud forteller at det vil være ulik intensivitet på personkontrollene.

– Alle plikter å ha med seg gyldige reisedokumenter, også asylsøkere, sier han.

På flyplassene

Regjeringen vil også vurdere å innføre kontroll av samtlige reisende på landets flyplasser.

– Justis- og beredskapsdepartementet vil fortløpende vurdere om det er behov for å utvide kontrollen til å omfatte grenseoverganger på luft- og landegrensen, samt om perioden med grensekontroll skal forlenges, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).