TINGHUSET: En kvinnelig barne- og omsorgsarbeider opplevde at to gutter snakket om seksuelle overgrep mens de var på toalettet. Det resulterte i at den ansatte måtte ta en samtale med guttene hver for seg for å få vite mer om saken. Etter det måtte begge gjennom flere dommeravhør – samtaler hvor de på nytt fortalte om hva tiltalte hadde gjort mot dem.

Benekter overgrep

Når det gjelder de aktuelle guttene, har 30-åringen nektet å ha forgrepet seg mot den ene. Ut fra sakens gang, mener forsvarerne at tiltalte forteller sannheten og at det er gutten som – etter å ha snakket med kameraten – har forestilt seg noe som ikke har skjedd. Han kan rett og slett være påvirket av det ungene snakket om seg imellom.

Vært voldelig

Den samme gutten skal, ifølge advokat Sven Crogh, ha fortalt flere ansatte at tiltalte har vært voldelig mot ham – blant annet sparket ham. Det hadde vitnet, den kvinnelige barne- og omsorgsarbeideren, aldri hørt snakk om.

Crogh understreker at det er viktig at hans klient blir trodd på det han sier. Han har tilstått de fleste punktene i tiltalen, men benekter å ha forgrepet seg mot den aktuelle gutten. Det lovbruddet ligger inn under det alvorligste tiltalepunktet.

Les mer om saken:

Overgrepene skulle være en hemmelighet

Pedofilitiltalte trente fotballgutter

"Skal vi gjøre det samme som sist?"

Krever millionerstatning

Avviser påstanden

Moren til gutten avviser påstanden. Hun fikk – i en fortrolig samtale med sønnen – høre om overgrep. Kvinnen, som til daglig jobber i en barnehage, sier at hun fikk sjokk. Samtidig karakteriserer hun samtalen som troverdig. Sønnen sa det rett ut.

– Før dette opplevde vi store adferdsendringer hos gutten som blant annet ble utagerende overfor faren. Vi fikk også høre at søsteren, som er i samme barnehage, ikke ville gi tiltalte den «sussen» som han ba om. Først trodde vi at det var et tegn på omsorg. I ettertid skjønner vi hva som har foregått og er lei oss for at vi ikke tolket signalene annerledes.

Rolig gutt

Moren betegner sønnen som rolig. Da hun fikk se hans fremferd i dommeravhørene, virket han stresset og veldig ukonsentrert. Det tar hun som et tydelig tegn på at han hadde vanskeligheter med å snakke om det han er utsatt for. Hun kjente ikke gutten sin igjen.

Om sin egen situasjon som ansatt i en barnehage, har hun fått problemer – blant annet ved at hun er urettmessig mistenkelig og opplever situasjoner galt. Spesielt der mannlige kolleger er involvert.

Dessuten frykter hun den dagen da sønnen tar bladet fra munnen og åpent forteller det han har vært igjennom. Hun tror ikke gutten lyver om overgrep for å få oppmerksomhet.

– Ble satt ut

Også guttens tante forklarte seg i tingretten. Hun understreket at nevøen er fornuftig og troverdig:

– Etter hendelsene i barnehagen, har han vært mer tilbakeholden. Men under en overnatting, fortalte han om overgrep. Jeg ble helt satt ut og kontaktet straks foreldrene.

Ifølge tanten startet samtalen med at 30-åringen skal ha forgrepet seg mot en annen gutt i barnehagen – en tidligere omtalt 6-åring. Deretter kom han inn på sin egen situasjon.

– Min nevø er en ærlig gutt og jeg har ingen grunn til å tro at det han fortalte ikke er sant, understreket vitnet som la til at hendelsene med nevøen har ødelagt hele familien.