TROMSØ: – Endelig. Det er veldig etterlengtet, og det ligger mye arbeid bak. Men så lenge det gir uttelling, er jeg glad og takknemlig, sier Heidi Johansen, prosjektleder for den syvende tromsøundersøkelsen.

– Stor forskjell

Tromsøundersøkelsen kan nå senke skuldrene og fullt og konsentrere seg helt om forskningen.

– Vi kan nå planlegge bedre og i mindre grad jobbe med finansiering. Økonomi har tatt mye av tiden vår, og det er synd når det gjelder folkehelse, sier Johansen.

Feirer med gullpenger

Nyheten kom først på torsdag, men de klarte likevel å få til en liten feiring på fredag.

– Vi har cupcakes med gullpenger på, sier Johansen og ler.

– Vi har egentlig nok med å ta inn over oss at det faktisk har skjedd. Det er en stor dag for universitetet, sier hun.

En lagseier

Johansen uttrykker stor takknemlighet til flere parter, blant annet politikere som har kjempet Tromsøundersøkelsen inn på statsbudsjettet.

– Det er en stor seier for oss, en seier vi vil dele med alle innbyggerne i Tromsø som gjennom 40 år har vært med å gjøre dette til det det er, sier hun.

Av politikere retter hun størst takk til tidligere ordfører Jens Johan Hjort (H) og KrF, både lokalt og sentralt.

– Argumentert godt

Gruppeleder for KrF Tromsø, Helga Marie Bjerke, er selv svært fornøyd med at Tromsøundersøkelsen har fått sin plass i budsjettet.

– Partiet hadde det med i det alternative budsjettet som ligger an til å bli godkjent i Stortinget. De har jobbet lenge med å få anerkjenningen for jobben de gjør og bli statlig finansiert, sier hun.

Hun forteller at de har jobbet hardt og argumentert godt for dem.

– De har samlet data i 40 år og har på den måten dannet et så godt grunnlag at utenlandske forskere er interessert i å bruke dataene deres. Å ha oppdaterte folkehelseopplysninger er viktig for det helseforebyggende aspektet i politikken, sier hun.

GLEDELIG: Gruppeleder i KrF, Helga Marie Bjerke, er svært fornøyd med at Tromsøundersøkelsen nå har fått plass i statsbudsjettet. Foto: Ronald Johansen