Torsdag vedtok byrådet å sende en forespørsel til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å få etablert et slikt utvalg.

- Vi burde ha hatt et slik utvalg allerede – spesielt om man ser på boligmarkedet i Tromsø, sier byråd for helse- og omsorg, Gunhild Johansen.

Nødvendig regulering

Ifølge henne vil et tvisteutvalg kunne regulere utleiemarkedet i Tromsø slik at situasjonen til spesielt leietakere styrkes.

- Da vil vi lettere komme til rette med useriøse utleiere. Et slik utvalg vil kunne ta affære overfor de verste regelbruddene, sier Johansen.

Hun får støtte fra byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg.

- Det vil gi et mer balansert maktforhold mellom utleier og leietaker. Det er helt åpenbart mye ulovligheter ute og går i Tromsø, sier hun.

Ta tak i lovbrudd

Et husleietvisteutvalg vil kunne gripe inn overfor utleiere – og leietakere – som bryter husleieloven.

Loven regulerer kontrakters utforming og lengde, husleienivåer, oppsigelser og plikter og rettigheter for utleiere og leietakere.

- Et tvisteutvalg vil hovedsakelig bestå av jurister som skal se til at lovene blir overholdt av alle parter på utleiemarkedet, forklarer Johansen.

Hun sier at et utvalg har vært etterlyst lenge.

- Vi diskuterte et utvalg allerede for flere år siden da kommunens Boligmelding ble politisk behandlet i kommunestyret, sier hun.

Politisk enighet

Ifølge Johansen er det politisk enighet om å søke departementet om et slikt utvalg.

- Det er ingen som har varslet motstand mot utvalget. Vi håper at vi får gjennom forslaget i kommunestyret når vi fremmer saken der, sier hun.

Byrådsleder Kristin Røymo sier at søknaden nå vil gå til Oslo.

- Vi oppfordrer Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å godkjenne og opprette et slikt utvalg, sier hun.