De sju unge talentene mellom 10 og 13 år fra Hamna i Tromsø stakk av med førsteplassen i den regionale finalen tidligere i november, og fikk dermed direktebillett til den skandinaviske finalen som ble avholdt i Mo i Rana lørdag.

Der fortsatte de hvor de slapp sist, og gikk seirende ut av finalen.

- Jeg hadde ikke trodd det skulle gå så bra i dag. Roboten vår fungerte ikke helt som den skulle, men vi vant og det er bra, forteller Mats Skogen Johnsen (11) i No Limits.

FLL er verdens største kunnskapsturnering for barn og unge i alderen 10-16 år, og har vært arrangert hvert år siden 2000.

Årets tema har vært fremtidens avfallshåndtering. Den 7. og 8. november ble det avholdt regionale finaler over hele Norge, hvor totalt 22 lag kvalifiserte seg til helgens finale.

Små forhåpninger

- Vi hadde ikke forventet at vi skulle vinne finalen da vi kom til Mo i Rana. Jeg er helt matt, sier Astrid Wara, som var en av de foresatte til Hamna-laget.

Dagen deres har bestått av både oppturer og nedturer.

- Dagen i dag har vært som en berg-og-dalbane. Roboten beveger seg med hjelp av lyssensorer, og da vi kom til finalearenaen så vi at de brukte en annen arenamatte enn hva de hadde øvd på, så de måtte jobbe en del for at roboten skulle bli tilpasset matten, forteller Wara.

Selv om det ikke gikk like bra med roboten, scoret No Limits høyt på de andre kategoriene, noe som førte til at de tok sammenlagtseieren.

- Dette er helt overveldende. Jeg er så stolt, sier Wara.

Til USA

Nå venter verdensfinalen som skal foregå i St. Louis i USA april neste år.

- Jeg gleder meg veldig til å dra dit, sier Johnsen.

- Hvordan tror du det kommer til å gå i verdensfinalen?

- Det kan gå bra, eller det kan gå dårlig, vi får se. Dersom vi vinner den så er vi verdens beste Lego League-lag, sier 11-åringen.

Les også: Hadde seiersfølelsen allerede fra starten

Les også: Hamna-lag til skandinavisk legofinale

No Limits er et privat lag, noe som har ført til at de har vært nødt til å dekke utgiftene selv.

- Vi hadde et udekket budsjett på 13.000 kroner til den skandinaviske finalen. Når vi skal til USA blir nok totalbudsjettet sekssifret. Vi håper vi får sponsorer til den turen, forteller Svein Wara, som er en av de foresatte.

Har laget app

Tidligere i finalen har de presentert sitt område og arbeid gjennom konkurransen. Senere skal de presentere forskningen de har gjort.

- Laget har forsket på hvordan det skal bli artigere for folk å levere søppelet sitt. De har også laga prototypen til en app som heter "Skrotbekjemperen" - inspirert av Fylkesmannen i Troms' skrotnisseprosjekt, forteller Astrid Wara.