– Jeg vet ikke helt hvor vanlig det er, men vi har hatt noen ungdommer i det siste som har testet positivt på ruskontrakt etter å ha spist hasjbrownies, forklarer Anita Hermandsen i politiets U18-gruppe.

– Annerledes rus

Fredag la ungdomsgruppa ved Tromsø politistasjon ut følgende melding på Facebook: «Hasjbrownies er noe flere ungdommer i Tromsø har prøvd den siste tiden. Det gir rus og det gir utslag på urinprøve. Det er greit å være klar over dette og det er greit å si nei takk til kake i enkelte miljøer.»

– På bakgrunn av de tilfellene vi har blitt kjent med ønsket vi å komme med et varsku til foreldre om at dette er noe de må være obs på, forklarer hun.

I de tilfellene politiet kjenner til dreier det seg om ungdommer på 16–17 år.

– Her har foreldrene tatt kontakt med oss etter at ungdommene har opplyst om at de har spist hasjbrownies på fest, forteller hun.

Ifølge Hermandsen oppleves rusen som annerledes når man får i seg hasj gjennom en kake, enn når man røyker det.

– Ved kakespising får man en mye sterkere og langvarig rus. Den inntreffer imidlertid senere enn når man røyker hasj, i og med at det først skal tas opp i kretsløpet.

Nytt for politiet

Selv om hasjbrownies ikke er noe nytt fenomen, har ikke dette vært noe politiets ungdomsgruppe har hatt mye å gjøre med tidligere.

– Jeg har ikke vært kjent med at ungdom her i byen har eksperimentert så mye med dette før, erkjenner Hermandsen.

I hvilken grad dette nå er utbredt i ungdomsmiljøet har politiet derfor lite kjennskap til.

– Det er vi usikker på, erkjenner Hermandsen.

Hvor vidt ungdommene som har spist hasjbrownies har vært klar over hva kaka inneholdt, har politiet heller ikke oversikt over.

– I ett tilfelle vet vi at vedkommende kjente til dette, men vi kan ikke utelukke at noen har vært uvitende om hva de har spist. Noen sier nemlig at det smaker som vanlig sjokoladekake, mens andre sier det smaker helt for jævlig, men det kommer nok også an på blandingsforholdet, sier Hermandsen.