For å være helt ærlig vet jeg ikke om dette er noe å skryte av, men det måtte selvfølgelig være en fordel for de unge jappene som måtte forlate hovedstaden og dra til Tromsø på tjenestereise. André Bjerkes fornøyelige strofe kommer til minne:

Kvinner! Ikke se og hør på

slike menn! For menn som Sørpå

blir man mor på, at man tror på.

(Man er sur på Sørpå nordpå!)

Rangering

For Bjerkes forretningsmann er allerede på vei til neste forretningsreisefest, denne gang vestpå. Men skal vi tro Kapital står det egentlig ganske dårlig til på Vestlandet, men verst er da (naturlig nok?) Lillesand på Sørlandet.

Kapitals kåring ble gjennomført ved å la single herremenn rangere de ti beste og verste byene i Norge ut fra forholdstallet mellom single damer og herrer. Man hadde da funnet ut at i Tromsø var 122 single herrer på 100 single damer.

Privat initiativ

Ifølge Kapital skal også lettsindigheten i Tromsø være på landstoppen, uten at Søren Sørpå kan regne med at damene stiller seg i kø, men som vår indignerte journalist Per Kristian Olsen skriver:

– Kapital gjør det mer eller mindre klart at på kjønnsmarkedet som på alle andre markeder er det opp til privat initiativ.

Dette ryktet er faktisk noe som har festet seg ved byen vår. Nylig publiserte Nettavisen en liste over de ti byene der man hadde størst sjanse for å få seg et såkalt «one night stand», hvor Tromsø listes opp sammen med Reykjavik, Moskva, Liverpool, Helsinki, København, Bodø og Hammerfest. Legg merke til at tre av Nettavisens ti byer ligger i Nord-Norge. Hvorfor?

Seksualvanestudier

– Det er visstnok ikke en myte at det er lettere å sjekke opp alenemødre/alenefedre på byen enn andre, og det er i Nord-Norge du finner flest av dem, skriver Nettavisen.

Og i Troms fylke er 12 prosent av alle mødre enslige, mens fylkets innbyggere ligger på andreplass når det gjelder sexlyst. Derfor, mener Nettavisen, er det ingen tilfeldighet at Universitetet i Tromsø utfører seksualvanestudier for Folkehelsesinstituttet.

Tilbake i 1985 er journalist Olsen bekymret for de dresskledde Kapital-leserne som virrer omkring i kalde Tromsø-gater på jakt etter single partnere, særlig all den tid Kapital anbefaler det tidligere omtalte utestedet Festus som sjekkested for de mellom 20–27.

– Det heter da ikke Festus lengere, og har ikke gjort det på lang tid. Hegnar kan vel ikke være bekjent av å sende kåte unge forretningsmenn på jakt etter noe som ikke eksisterer, skriver han.