Fra 1. januar og til og med 4.november i år har Tromsø brann og redning rykket ut på over 100 branner i kommunen.

• 33 av brannene var i bygninger

• 11 var i gress eller lyng

• 20 var i kjøretøy

• 3 var i piper

• 2 var i tunnel

• 3 var i båt

• 30 var i annet - her inngår branner i containere, søppelbranner og liknende.

I tillegg rykket brannvesenet ut 30 ganger i forbindelse med mistenkelig røykutvikling og hele 371 ganger på automatiske alarmer.

– Vi har hatt et normalår, og dette er ikke spesielt mange utrykninger i forhold til hva vi har hatt tidligere år, sier brann- og redningssjef Øystein Solstad.

Desember

Når går vi derimot snart inn i måneden som statistisk er en hyppigere utrykningsmåned på landsbasis: desember.

– Og da er det særlig utrykninger i forbindelse med juleaktivitet. Da er det snakk om det vanlige: levende lys, gjerne i kombinasjon med veldig brennbar julepynt. I tillegg henter man fram mange elektriske duppeditter med kontakter som også kan være en risiko. Det er mye billig man kjøper, og det er viktig å sjekke at ledninger og kontakter er i orden og at pærer er skrudd skikkelig i, sier Solstad.

I desember i fjor registrerte Direktoratet for samfunnssikkerhet (Dsb) 54 boligbranner i Norge. Av disse hadde seks årsak i levende lys, tre i aske, slagg og varmt avfall, en i fyrstikker/ligheter, to i beksot og to i annen type åpen ild. I tillegg var årsaken ti ti boligbranner i desember i fjor tørrkoking eller overoppheting.

– I jula ser man også at det ligger en risiko i kombinasjonen av levende lys og alkohol. Da er det lett å glemme de levende lysene. I tillegg baker man mye, men kan glemme plater og vi har smultgryta fremme, sier Solstad.

– Det er noe man må huske på. Det handler om å være litt ekstra obs og gjøre det til en julerutine at man sjekker om levende lys er slukket og så videre. Man kan fort glemme når det er god stemning.

Hjelpe besteforeldre

Allikevel mener Solstad at vi blir mer og mer bevisst på brannfarene rundt oss, og ser man på tallene fra desember kan det virke som om han har rett. Desember 2014s 54 branner er en betydelig nedgang fra 2013s 88, 2012s 89, 2011s 85 og 2010s 133.

– Informasjonskampanjer og tilsyn har en viss effekt, sier han.

– Dessuten vil jeg oppfordre folk, særlig i jula, til å ta en tur innom bestemor eller bestefar for å sjekke ståa der. Da kan man sjekke at de har byttet batteri i røykvarsleren, at julepynten er OK, at håndapparatet er i orden og så videre. Det kan bli et koselig besøk i tillegg til en fin tradisjon, mener han.

På Dsb's nettside for privatpersoner - Sikkerhverdag.no - har de en rekke tips og råd til hvordan sikre seg best mulig mot brann. En av de store brannfarene særlig i juletider er nettopp levende lys - og ifølge nettsiden starter 1 av 4 branner av åpen ild.

I tillegg melder de at 16 prosent av alle boligbranner med kjent årsak i perioden 2008-2012 skyldtes tørrkoking eller overoppheting. De fleste komfyrbrannene skjedde på dagtid, og rammet ofte eldre mennesker, skriver de.

Komfyrvakt

Dsb anbefaler at man en komfyrvakt - altså en innrettning som består av en sensor og en strømavbryter. «Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.», skriver de på sikkerhverdag.no.

I elektriske anlegg som er nye etter 2010 er det krav til komfyrvakt.

Også Solstad ønsker å slå et slag for komfyrvakt.

– Det er noe man kan gi i julegave, mener han.

Nattmat

Ifølge Dsb er det branner som starter om natten som tar flest liv, og disse rammer gjerne yngre mennesker, skriver de. Her er rus og alkohol gjerne en medvirkende årsak til at man glemmer eller sovner av fra komfyren.

– Vi bruker å si at gatekjøkken er brannvesenets beste venn, sier Solstad.

– Da sørger for at folk får seg mat før de går hjem fra byen, og at de dermed ikke sovner med mat i ovnen.

Dsb har lansert en egen nattmatapp, nettopp for å få ned antall branner på natten. Denne skal hjelpe deg til å finne fram til nærmeste nattåpne spisested, i stedet for at du går hjem og bruker komfyren når du er trøtt eller beruset. Appen finnes i AppStore og Google Play.

– Appen er veldig flott, mener Solstad.

Solstad forteller at brannvesenet i utgangspunktet ikke gruer seg til jueltiden, men at de håper at det ikke blir noen alvorlige hendelser i høytiden.

– Man må bare være obs og bruke generell fornuft. Man tar jo gjerne en skikkelig julevask før jul, og da kan man samtidig ta en brannsjekk av ledninger og kontakter og slikt. I tillegg kan man tenke på å kjøpe skikkelige ting når det gjelder julepynt, det finnes mye rart og mye brennbart.

- VÆR OBS: Brannsjef Øystein Solstad ber folk være oppmerksomme og bruke sunn fornuft i jula. Sjekk elektrisk utstyr, ikke bruk brannfarlig julepynt, og pass på stearinlysene, er noen av hans oppfordringer. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen