I en åpen høring om byrådets forslag til årsbudsjett for 2016 og økonomiplan for de neste fire årene, fikk flere råd, utvalg og organisasjoner tale sine interesser på Rådhuset mandag.

Blant de inviterte til talerstolen, var Christian Chramer, regiondirektør i NHO Troms og Svalbard.

Kritiserer byrådet

Han benyttet anledningen blant annet til å kritisere byrådets håndtering av privat næringsliv i kommunen, som ved kanselleringen av anbudsavtalen om renhold med ISS.

– Dette er penger og ressurser som blir brukt helt feil og penger man aldri får tilbake. Bedrifter sier til oss at kommunen er vanskelig å forholde seg til og dette er signaler kommunen må ta alvorlig. Privat næringsliv er viktig for utviklingen i kommunen og det må være gode og positive rammer for det private næringslivet i byen, uttalte Chramer fra talerstolen.

Ja til privat

Den nye byrådet vedtok i slutten av oktober å kansellere den omstridte renholdsavtalen med ISS, og måtte derfor utbetale 1,45 millioner kroner til selskapet for kontraktsbruddet.

– Det er jo utrolig merkelig fra byrådet at man er villig til å ta en slik avgjørelse og betale en slik sum på et område hvor det finnes betydelig potensial for innsparinger ved å bruke private tilbydere, utdyper Chramer til iTromsø.

– Har denne saken vært et tema i næringslivet i byen?

– Jeg vil absolutt si at det har vært et stort tema.

Han håper at byrådet nå skal ønske det private næringslivet i Tromsø mer velkomment.

– De må være tydelige på at de ønsker private aktører. Jeg tror nok absolutt at de ønsker det private næringslivet velkomment, de må bare tørre å bli flinkere til å si det.

Eiendomsskatten

Boligpolitikk ble også berørt på høringen, hvor Dagfinn Strømstad – leder i Huseiernes Landsforbund i Troms, talte deres sak mot eiendomsskatten. Andre aktører som var til stede var blant annet Tromsø ungdomsråd som talte for flere lærerstillinger og økt fokus på psykisk helse i kommunen de neste årene.

Bestemmes i desember

Byrådet vedtok sitt forslag til budsjett torsdag 26. november. Endelig vedtak av kommunens budsjett for neste år og økonomiplan for de neste fire årene, fattes i kommunestyret i desember.