Speilblanke veier preger Tromsø mandag morgen, men foreløpig har alle bilistene klart å holde seg på veien.

– Vi har ikke hatt noen trafikkuhell så langt mandag morgen, men det er veldig glatt, så bilistene må ta det med ro, sier operasjonsleder Jøran Bugge i Troms politidistrikt.

Nullføre

Han mener imidlertid at det ikke er noen vits å be folk om å la bilen stå.

– Det er ingenting som tilsier at folk må velge noe annet enn bilen i dag, men det er viktig at folk kjører etter forholdene. Det er vanlig nullføre ute, og det kan være skummelt, sier Bugge, som minner om at bilister må sko seg etter føret.

– Varierende føre

Falck Redning har heldigvis hatt en rolig helg, men vakthavende Dag-Jonny Paulsen slår likevel alarm om det glatte føret.

– Det er veldig varierende forhold ute nå. Det er nullføre med regn i luften, og litt nysnø. Alle småveiene er kritisk glatte, og vi ber folk tenke seg om før man hiver seg utfor bakkene, sier Paulsen til iTromsø.

Ifølge Meteorologisk institutt i Nord-Norge er det heller ingen bedring i vente. De kommende dagene melder de sludd og temperaturer rundt null grader.

– Farlig glatt

Også på kommunens nettside gatami.no melder flere tromsøværinger om glatte veier i nærområdet.

– Bakken i Musègata er skikkelig farlig. Jeg ber om at den blir strødd så fort som mulig, skriver en innbygger til kommunen.

Bydrift på sin side mener de glatte veiene ikke er noe å ta på vei for. Så langt i høst har de strødd rundt seg med cirka 400 tonn sand.

– Et lite snølag kan godt være en fordel på den isen som lå på veien fra før. Det kan være litt «blindhålka» i overgangsperioden, men vi kommer nok ikke til å strø veldig mye i dag, sier Leif Harald Pedersen i Bydrift.

– Det pleier å bli ekstra utfordrende i Musègata. Blir det strøing der?

– Vi kommer nok til hive litt sand på utsatte plasser, sier Pedersen.

May Elin Sømhovd, avdelingsleder ved legevakten, håper folk bruker brodder på glatta i dag.

– Det har vært veldig glatt i det siste, og sjansen for å ramle er større nå. Da går det ut over ankler, håndledd og i verste fall lårhalsbrudd, sier hun.

På tross av glatte veier har det ikke vært uvanlig mye trafikk på legevakta i helga.

- I forrige uke var det kanskje litt mer enn normalt, uten at jeg har konkret statistikk på det, sier Sømhovd.