Strandvegen: Det som bare er litt ekstra god mat for oss mennesker, kan nemlig gjøre dyrene våre syke.

– Man ser en del av de klassiske juleproblemene som særlig er akutte mage- eller tarmproblemer, forteller daglig leder på Evidensia Tromsø Veterinærsenter, Marit Vader.

– Dette skjer når dyrene har fått i seg mat de ikke er vant til eller ikke tåler, enten de har fått det eller fått tak i det siden det har stått framme.

Fet mat

For mennesker er jula ei tid der man koser seg ekstra med fet mat, bakst, godterier og god drikke.

– Folk vil gjerne gi dyrene sine noe ekstra for at de også skal kunne feire, og det er gjerne fet mat. Denne maten kan gi akutte problemer, advarer Vader.

– Dyrene har en tarmflora som er innstilt på den maten de spiser til vanlig. Fet mat kan gi for eksempel diaré eller bukspyttkjertelproblemer. Og det er jo ekstra trist når man bare vil være snill, men endre opp med å påføre dyret sykdom.

Det er ikke nødvendigvis bare deling av «menneskemat» med dyret som kan være problematisk.

– Har man for eksempel kjøpt ei stor hundepølse til hunden, og det er veldig forskjellig fra hva den vanligvis spiser, kan det gi utslag i et problem selv om den er laget for hund.

Bein

En annen ting å være obs på er bein.

– Bein er også en klassiker. Beinrester kan sette seg fast i magen, tarmen eller halsen på dyrene. De kan også splintres opp og i verste fall punktere organer.

I romjula har veterinærsenteret reduserte åpningstider, og opplever derfor et ekstra trykk på dagene de holder åpent, men Vader mener de statistisk sett ikke har flere pasienter i denne perioden.

– Hunder har ikke den forventningen at de skal få ekstra mat i jula. Det er vi som overfører vår idé om at jula skal være noe ekstra. Man kan heller gjøre julehyggen til at man har mer tid til dyret, går turer og gjør hyggelige ting sammen, råder Vader.

Gavebånd

Når gavene skal pakkes eller åpnes havner det ofte både papir og gavebånd på gulvet. Det kan også utgjøre en fare for lodne familiemedlemmer.

– Det er klassisk for katter – julebånd kan være veldig fristende, og det samme gjelder for valper. Hvis de svelger bånd kan de hekte seg fast og snurpe sammen tarmen. Enkelte gavebånd er også veldig skarpe og kan lage sår i tarmen, forteller Vader.

For katter kan også juletreet være spennende, og mange velger å prøve seg på en klatretur til toppen.

– Det kan være smart å feste juletreet i taket. Noen har også kaker hengende i treet, eller kurver med nøtter som kan sette seg fast i små dyr. Mye av det som er kos for oss kan være feller for dyrene. Man bør tenke på å dyresikre husene sine i jula, og pynten trenger ikke å stå på de laveste bordene. Det gjelder spesielt de som har ungdyr i hus, dyr som ikke har opplevd jul før og som synes alt er spennende. For dyrene er alt en potensiell leke.