Den anerkjente dokumentarfilmeren var selv i Tromsø torsdag for å delta i et «kick-off» for neste års filmfestival.

Foran et tilnærmet fullsatt Verdensteater fortalte Olin om hvorfor og hvordan hun har laget filmen om den omstridte «kraftkaren» fra Nord-Trøndelag.

– Mine tidligere filmer har handlet om mennesker som har opplevd svært tøffe livssituasjoner. Blant annet har jeg laget filmen «De Andre» som handler om mindreårige asylsøkere.

Ville slippe det onde og mørke

– Det var i forbindelse med en flyreise fra Hellas – da jeg ikke hadde sovet på tre døgn – som jeg kom på at jeg var nødt til å lage en film om noe som var godt, forteller Olin.

Derfor kontaktet hun Joralf Gjerstad som hun kjente til via sin tidligere svigermor - som er i nær slekt med Gjerstad.

– Jeg ringte til ham og forklarte at jeg ville lage en film om hvordan han forholder seg til alle de vanskelige livserfaringene han får ta imot fra sine pasienter – og hvordan han takler det, forteller Olin.

Ifølge regissøren var det ikke bare en kunstnerisk årsak til det.

– Jeg var selv nødt til å lære og få vite hvordan han forholder seg til de vanskelige skjebnene han kommer i kontakt med – og hvordan jeg som filmskaper kan gjøre det, sier hun.

Film før det er for sent

Olin har også hatt en annen begrunnelse til å lage filmen om Gjerstad.

– Hans livsgjerning er noe som må dokumenteres før det er for sent. Han er snart nitti år nå, sier hun.

Filmen har tatt flere år å lage, og i prosessen har hun opparbeidet et tett og godt forhold til Gjerstad.

Når filmen nå straks er ferdig for premiere er hun spent på reaksjonene den vil få.

– Jeg vil oppfordre alle som jobber med mennesker om å gå og se den. Leger, sykepleiere, lærere – de vil kunne se hvordan Joralf setter sine pasienter høyere enn seg selv – og hvordan han lar dem bli ekspertene på sine egne liv, sier Olin.

Tror på debatt og diskusjon

Hun er overbevist om at det vil bli debatt rundt filmen, men det er hun kun positiv til. Filmen om Gjerstad tror hun vil bidra til at bildet folk har av ham vil bli bredere og mer innsiktsfullt.

– Det er imidlertid ikke journalistikk det handler om – det er en dokumentarfilm. Jeg gjør ikke en fortolkning av det som skjer – det overlater jeg til publikum selv, sier Olin.

Hun er forberedt på at det vil komme kritikk fra både skeptikere og tilhengere – men hun mener samtidig at hun ikke tar stilling til hvorvidt Gjerstad har spesielle evner.

Vises for første gang

– Man kan godt være skeptiker før filmen – og fortsette å være skeptiker etterpå.

– Her får man for første gang se hva det handler om. Det har aldri blitt dokumentert tidligere hva det er Gjerstad gjør når han treffer sine pasienter, nå får man anledning til å se med egne øyne og danne seg en oppfatning, sier regissøren.

Det vil bli satt opp tre andre Olin-filmer på TIFF, forteller Martha Otte, TIFF-sjef.

– Vi setter opp en liten Margreth Olin-pakke med filmene «Dei mjuke hendene», «Engelen» og Ungdommens Råskap».

FULLSATT: Det var stort oppmøte for å høre Margreth Olin fortelle om sin nye film. Foto: Christer Pedersen
VARMT: Joralf Gjerstad driver med håndpålegging på 11 år gamle Myra.