Etter flere år med ulovlig lange ventelister hos PPT (Pedagogisk-psykologisk tjeneste), gjennomførte Fylkesmannen i Troms tilsyn med Tromsø kommune.

I den foreløpige rapporten konkluderer de med å ha avdekket lovbrudd ved at kommunen ikke sikrer elevers rett til spesialundervisning ved ulovlige ventelister og for lang ventetid for elevene.

Politisk vilje

Brage Larsen Sollund (Ap), byråd for oppvekst, utdanning og idrett, har tidligere uttalt i iTromsø at kommunen har fullt fokus på å rette opp i situasjonen – og nå har byrådet satt av en egen post i budsjettet for lukking av avvikene.

– Vi har ikke lyst til å ha ventetid i PPT, og situasjonen handler nå om at vi bruker altfor lang tid. Det er en politisk vilje fra vår side for å hjelpe elevene som trenger det så tidlig som mulig. Selv om det er en veldig tung økonomisk tid i kommunen, styrker vi PPT for å lukke avvikene vi nå har, sier Sollund.

Tre millioner kroner

I byrådets forslag til årsbudsjett og økonomiplan for de fire neste årene er det satt av tre millioner kroner i året for å ordne opp.

– Vi må antakeligvis styrke PPT med 3-4 stillinger for å kunne lukke avvikene som Fylkesmannen har pekt på i sin tilsynsrapport. Gjennom dialog med PPT skal vi se hva det er størst behov for og hvordan vi kan gjøre det beste for elevene. Kjernen i problemet er å korte ned saksbehandlingstiden slik at elevene får raskere hjelp.

I budsjettet varsler også byrådet at de skal ta en full gjennomgang og vurdering av PPT.

– Vi skal gå gjennom rutinene. Målet er selvfølgelig å kunne gi best mulig tilpasset hjelp, sier Sollund.

Satser forebyggende

Tromsø kommunes egen målsetting i PPT er to måneder ventetid, men den foreløpige tilsynsrapporten viser at prosessen vanligvis tar seks måneder.

– Når vil ventetiden være tilbake til normalen?

– Jeg har en visjon om at vi skal få til dette så snart som mulig, men det er et arbeid som vil ta tid. Det viktigste for oss er å hjelpe de elevene som trenger det når de trenger det. Vi satser også tungt på forebygging og med ti ekstra lærere håper vi å styrke det forebyggende arbeidet og få ned ventetiden også slik. Det handler tross alt om å gi ungene våre en god start på livet.

– Svært takknemlig

I Tromsø-skolen er det 666 elever som har vedtak med spesialundervisning, noe som er nær 8 prosent av elevmassen på totalt 8364 elever.

I kommunens svarbrev til Fylkesmannens foreløpige tilsynsrapport bekrefter kommunen at det som er avdekket er korrekt, og legger til at de nå utarbeider en ny veileder for spesialpedagogikk, med fokus på saksbehandlingstid.

– Jeg er på vegne av alle barn i Tromsø svært takknemlig dersom vi får en styrking på 3 millioner av PPT. Dette vil føre til en nødvendig styrking av antall ansatte i vår tjeneste som er nødvendig i arbeidet med å lukke avvik knyttet til behandlingstid, skriver enhetsleder i PPT, Marit Stensen, i en e-post til iTromsø.