Vennene Bent Hansen (53) og Vivian Kjærsett (53) har vært mye på reise i Tromsø, og for et par år siden fikk Hansen en idé.

– Jeg så hvor mange turister det var her i byen og ville starte opp en egen butikk her. Jeg har fulgt med disse lokalene lenge og nå begynner det meste å endelig være på plass, forteller Hansen om suvenirbutikken som nå åpner i de tidligere Høyre-lokalene i Storgata i sentrum.

Stor turisme

De siste månedene har det vært mye aktivitet i lokalene med oppbygging av vegger, hyller og nytt skilt utenfor. I det litt over 200 kvadratmeter store lokalet vil turistene finne alt fra troll, kjøleskapsmagneter, ullplagg og andre ting og tang med ulike Tromsø- og Norge-motiv.

– Vi lager også en liten kaffekrok her i hjørnet, så turistene kan få sette seg ned og snakke litt med oss eller kanskje lade telefonen sin, forklarer innehaver Hansen.

Flyttet nord

Han har tidligere vært med å drive en turistbutikk i Kirkenes, og er spent på å se hvordan driften vil gå her i Tromsø.

– Det er utrolig mange turister i Tromsø og mange cruiseanløp. Denne jobben er veldig spennende og man får møte utrolig mange folk og ikke minst få vist fram en del av vårt Norge.

Både Hansen og Kjærsett har nå flyttet fra Oslo til Tromsø for å satse på butikken.

– Jeg har vært mye i Tromsø og trives utrolig godt. Det er en åpen og inkluderende by hvor man blir kjent med mange, sier han.

– Tromsø er veldig fint og jeg gleder meg. Men jeg blir nok reisende en del opp og ned, legger Kjærsett til.

I tillegg til Tromsø-turistene, vil suvenirbutikken også hjelpe turister som skal videre til Oslo.

– Mer eller mindre alle turister havner i Oslo, så vi vil gjerne hjelpe til med å guide dem til ulike opplevelser og turer der også, forklarer Hansen.

Åpner Munch-galleri

Han er tydelig på at de ikke ønsker å utkonkurrere de andre aktørene innen samme felt i byen.

– Jeg tror det er god plass til oss begge her i Tromsø og vi vil prøve å satse litt annerledes. Vi har vært så heldig å få låne flere motiver fra den eksklusive Stenersen-samlingen av reproduksjoner av Munch-bilder, som turistene og andre får anledning til å se på – og også kjøpe om de ønsker det.

Hansen og Kjærsett har som mål å åpne butikken på lørdag, men etter mange lange dager med hardt arbeid ser de ikke mørkt på det om de ikke skal rekke det.

– Nei, da åpner vi bare på søndag i stedet, ler Hansen hjertelig.

SENTRALT: Midt i Storgata åpner byens ferske «Tourist shop Tromsø» dørene. Foto: Ronald Johansen / iTromsø