Les også: Tromsømann ble årets unge bonde

– Gratulerer som vinner av Årets Unge Bonde 2015! Hvordan har du det nå?

– Tusen takk! Det har bare vært en lang lykkerus med gratulasjoner og det har vært kjempegøy med all oppmerksomheten og å se hvordan lokalsamfunnet har støttet meg og gratulert. Jeg bare nyter nå, jeg.

Les også: Se de nyfødte grisene

To år som bonde

– Du flyttet fra Oslo til hjemgården i 2010 og sa opp jobben i 2013 for å satse alt som bonde. Hvordan er det å vinne ei slik nasjonal kåring etter knappe to år i yrket?

– Det er med stor respekt og ære jeg vinner dette. I år er jo det første hele året jeg har vært bare bonde. Alle kandidatene og de fem finalistene jeg kjempet mot til slutt er sterke bønder med store gårder som driver flott og målrettet. Å bli plukket ut blant dem er en stor ære og utrolig artig. Det har vært mange gratulasjoner og mange journalister på tråden.

– Hvordan er det å få så massiv respons for din egen yrkeshverdag?

– Det er tydelig at man har klart å treffe en nerve i samfunnet og markedet. Jeg har tydeligvis gjort noe rett og noe folk liker, og det er jo målet mitt også. Jeg prøver å bevise at man kan drive matproduksjon på en annen måte enn industrialisering og sentralisering.

– Ja, for du har valgt å drive økologisk. Hvorfor det?

– Da vi startet opp var det helt naturlig for meg. Det fantes ikke økologisk gris og egg i Nord-Norge fra før, og jeg mener at den mest bærekraftige måten å drive på er etter økologiske prinsipper. For meg skurrer det veldig at man skal sprøyte grønnsaker med gift som man trenger å ha på beskyttelsesdrakt for å håndtere, men så skal vi liksom spise grønnsakene etterpå. Å drive økologisk er jo litt ekstra jobb, men man må samarbeide med jorda om å lage mat.

Les også: Mats (29) sa opp jobben for å bli bonde

Gode forbilder

– Ett av kriteriene i kåringen er at man må være et godt forbilde. Hvordan er det å være et forbilde for mange?

– Jeg har på ingen måte sett på meg selv som et forbilde. Så langt har jeg bare hatt egne forbilder å se opp til. Det er så mange som har hjulpet meg og støttet meg. Naboene mine her har drevet gårdsbruk i mange år, og jeg vet at jeg alltid kan spørre dem om råd. De er mine forbilder. Men jeg vil gjerne vise for andre at det er fullt mulig å bli bonde, selv om du eksempelvis ikke har gått landbruksskole. Du kan bli bonde og leve ut drømmen likevel.

– Hvordan er bondelivet? Er det drømmen?

– Det er helt fantastisk, men det har vært to tøffe oppstartsår. Det er hardt arbeid, men jeg trives veldig med det. Ungene og samboeren er interesserte og deltar med det de kan og har lyst til. Jeg har lagt opp til ei allsidig drift og sommeren er høysesong med rundt 200 dyr. Da er det omtrent 60 geiter, 40 griser, 50–60 villsau og 40–50 høns. Så jeg har mange bein å stå på.

Les også: Slik reddet han dyrene etter strømbruddet

Hilser på dyrene

– Hvordan er ditt forhold til dyrene?

– For meg er det viktig å ha et godt forhold til dyrene. Øverst på tavla ute i kaffebua står det «husk å hils på dyrene». Hvert dyr skal få et navn, bli sett og tatt vare på hver eneste dag. Av respekt for at de gir oss mat, må vi ta vare på dem hver dag når de lever. Jeg har et nært forhold til dem. Etter å ha snakket med familien og mange journalister etter kåringen, var det så gøy å komme hjem og gå ut i fjøset og fortelle dyrene hva som hadde skjedd.

– Hvordan skal du, familien og dyrene feire jul?

– Jeg feirer ei tradisjonell jul hjemme med samboeren og guttene. Dyrene får også delta på feiringa ute i fjøset, og de har allerede fått julepynt og julekuler. Når tiden er inne, så skal de få seg et juletre også.