Solgte piper for 15.000,-

Det var mange tromsøværinger som ville sikre seg en del av det gamle orgelet i domkirka da nesten 700 piper ble lagt ut til salgs.
nyheter

De fineste pipene – som hadde spesielt god lyd eller glans – skulle auksjoneres bort av auksjonarius Pjokken Eide.

Dog var det ikke det helt store oppmøtet fredag ettermiddag i Domkirka da auksjonen skulle starte.

– Det har vært et par stykker innom, men de har ikke vært her samtidig. Så de har kun kunnet by mot seg selv, og det er kanskje ingen vits, fleiper Eide da iTromsø er innom.

SE VIDEO: Det låter som om Hurtigruta er i anmarsj

Solgte for 15.000

Men tidligere på dagen – klokken ett – sto det køer ut på domkirketunet for å slippe inn.

– De fleste kom da vi startet det vanlige salget. Da var det veldig mange som ville sikre seg en eller flere piper fra gammelorgelet, sier domkantor Hijoo Moon.

I løpet av noen få timer ble det solgt unna orgelpiper for over 15.000 kroner, forteller hun.

– Det er mange som ville ha et minne fra orgelet her. De har kanskje giftet seg, blitt døpt eller konfirmert – og ville ha noe som fysisk minnet dem om det, sier Moon.

Pipene fikk ikke plass

Årsaken til at pipene selges er at de ble til overs da det opprinnelige orgelet fra 1863 ble renovert. Pipene som legges ut til salgs er fra en tidligere oppgradering av orgelet – fra 1959 – som ikke kunne brukes da domkirkeorgelet skulle settes tilbake til sin fordums prakt.

– Pipene kan brukes til så mangt. Man kan eksempelvis lage et gryteunderlag med de minste pipene – og blåse i dem når maten er ferdig, foreslår Moon med en latter.

– Jeg får fire piper som honorar for å være auksjonarius – og de holder tonene til melodien «Maten er ferdig» – og den skal jeg spille for mine barn på julaften, sier Eide.

LES OGSÅ: Sara (18) fikk satt opp sitt eget korstykke

Godt formål

Pengene som kommer inn skal brukes til å holde det oppussede orgelet i god stand – og til å arrangere flere orgelkonserter.

Det er noe som faller i god jord hos Ronny Nilsen – som har kjøpt en trepipe og en metallpipe.

– Jeg elsker orgelmusikk og er oppvokst med det. Jeg har lyttet til både salmer og klassisk orgelmusikk – så dette går til et godt formål, sier han.

Det er som sagt lagt ut 700 piper til salgs, men alle vil neppe bli solgt denne gangen. Derfor åpnes det for videre salg ved en senere anledning.

– Vi kommer kanskje til å ha salg når vi holder orgelkonserter – og vi håper på sikt å få inn 30.000 kroner. Da er vi fornøyde, sier Moon.