En av de siste tingene det forrige byrådet gjorde før de gikk av var å sette i gang en anbudsprosess rundt kommunens eget næringsavfall, det vil si avfall fra kommunale bygg og kommunale friområder.

Dette avfallet hentes og bearbeides i dag av det kommunale avfallsselskapet Remiks – selv om det ikke har vært på plass en skriftlig avtale rundt dette etter 2010.

Ville ha ordnede forhold

– Det har ikke vært ordentlige forhold rund håndteringen av kommunalt næringsavfall, og det ønsket vi å gjøre noe med, sier Jonas Stein.

Som kjent ble anbudskonkurransen avlyst som en av de første tingene det nye byrådet gjorde – noe som førte til sterk kritikk fra borgerlig side som mente at vedtaket var direkte næringsfiendtlig.

I ettertid har det vært noe uklart om årsakene til tilbaketrekningen, og Stein har derfor bedt om innsyn i all korrespondanse som har vært mellom Remiks og kommunen.

Nå har Stein fått lese dokumentene – og ifølge ham viser det en sammenblanding av politikk og næring som han er svært kritisk til.

– Det er helt klart veldig uprofesjonelt. Det viser også at Remiks-sjefen ikke har god nok rolleforståelse når han direkte går inn og råder politikerne om hva de skal gjøre – og sågar stiller juridisk ekspertise til disposisjon for kommunen, sier Stein.

Ga råd om tilbaketrekning

Stein viser til direkte og konkrete råd fra renovasjonssjefen til byrådet om hvordan man burde gå til veie for å avlyse anbudskonkurransen.

I et brev Bård Jørgensen skriver til kommunen står å lese:

«Det enkleste vil nok være å avlyse konkurransen med en kort begrunnelse om at byrådet er gjort kjent med at det finnes alternative måter å løse dette på, og dermed har behov for mer tid til en ny gjennomgang av saken.»

Skal samarbeide

Jørgensen skrev også at det hastet å få avlyst anbudskonkurransen slik at det ikke førte til søksmål fra private tilbydere.

Han skriver videre:

«Uansett er Tromsø kommune i en situasjon hvor de har handlet i strid med innkjøpsregelverket – helt fra 2010.»

Kommunen og Remiks er blitt enige om at man skal sette ned et utvalg som skal gå gjennom hvordan det kommunale avfallsselskapet skal omorganisere seg for å svare til kravene i innkjøpsregelverket. I den forbindelse skriver Jørgensen:

«Det er dette vi skal ordne opp i nå, men det betyr følgelig ingenting om det tar noe måneder».

Krasse karakteristikker

Etter at byrådet bestemte seg for å stanse anbudskonkurransen fikk finansbyråd Jens Ingvald Olsen «gratulasjonsmail» fra Bård Jørgensen – som skrev:

«Suverent. Dere har gjort mer for Remiks på noen uker enn forrige byråd gjorde på ... Fint å vite at vi har eier i ryggen – helt ny opplevelse».

Også dette reagerer Stein kraftig på.

– Det er svært spesielt at en direktør i et kommunalt eid selskap beskriver sine eiere på den måten, sier han.

Og fortsetter:

– Jeg mener at dette er noe styret bør ta opp og reagere på. Det er verken profesjonelt eller korrekt, sier Stein.

Tilbakeviser kritikken

Administrerende direktør i Remiks – Bård Jørgensen – tilbakeviser kritikken fra Jonas Stein.

– Jeg har ikke drevet med innblanding i en politisk prosess, jeg har kun oppfylt et styrevedtak om å bistå byrådet med nødvendig informasjon, sier Jørgensen til iTromsø.

Han sier at Remiks-styret enstemmig har bestemt at man skal jobbe for å få anbudskonkurransen avlyst, for å vurdere andre måter å opprettholde kundeforholdet på.

Det er i forlengelsen av dette han har kontaktet byrådet.

Ifølge ham har det nåværende byrådet vært interesserte i å lytte til Remiks – det var det forrige i mye mindre grad, og spesielt ikke når det gjaldt det kommunale næringsavfallet.

Ville ikke lytte

– Det gamle byrådet sa at det kun fantes ett alternativ – det var å konkurranseutsette avfallshåndteringen. Byrådet var ikke interessert i å høre om andre måter å jobbe på, sier Jørgensen.

Han ønsker ikke å kommentere det Jonas Stein beskriver som «karakteristikker» av det forrige byrådet.

– Jeg sier det samme som jeg har sagt tidligere – blant annet til Jonas Stein – at jeg kun jobber for selskapets beste og til beste for kommunen, sier Jørgensen.

FÅR KRASS KRITIKK: Administrerende direktør i Remiks, Bård Jørgensen, får pepper fra tidligere finansbyråd Jonas Stein. Foto: Jon Terje Eiterå