Gunnar Grini, bransjesjef for gjenvinning i Norsk Industri (som er den største bransjeorganisasjonen i Næringslivets Hovedorganisasjon) har lest saken i iTromsø der det går fram at det per i dag ikke finnes en formell avtale mellom kommunen og Remiks. I saken innrømmer Remiks-sjef Bård Jørgensen dette – og at forholdet er i strid med innkjøpslovgivningen.

Gunnar Grini reagerer kraftig på ordningen.

Reagerer kraftig

– I denne saken har Tromsø kommune tildelt et oppdrag direkte til sitt eget kommersielle selskap. Dermed er det stor risiko for at kommunen har betalt godt over markedspris for tjenesten, noe som vil kunne medføre Remiks Næring kan ha mottatt ulovlig statsstøtte.

Han varsler nå at Norsk Industri vil få sjekket lovligheten i praksisen.

– Dersom vi nå ser at kommunens praksis over de siste fem årene kan ha utgjort ulovlig støtte til Remiks Næring vil det kunne være aktuelt for oss å prøve saken for EFTAs overvåkingsorgan – ESA, sier han.

Mulige ulovligheter

Grini er også kritisk til at bruddene på reglene for offentlig opphandling har pågått i fem år.

– Ifølge Remiks-ledelsen er «Tromsø kommune i en situasjon hvor de har handlet i strid med innkjøpsregelverket – helt fra 2010». Det er oppsiktsvekkende, sier han til iTromsø.

– Det er oppsiktsvekkende at dette ikke ble tatt tak i allerede i 2010. Dette viser at det er alt for lett for kommunen å favorisere sitt eget selskap. Beskjeden fra Remiks kan også tyde på at de har vært klar over at oppdraget er ulovlig tildelt en god stund nå.

– Håndtering av næringsavfall fra kommunale bygninger og institusjoner er en stor kontrakt, som flere virksomheter i Tromsø har interesse i å konkurrere om. Korrespondansen mellom det nye byrådet og Remiks-ledelsen viser at byrådet i altfor stor grad lener seg på råd fra Remiks, som naturligvis har en egeninteresse av beholde avtalen og unngå konkurranse om oppdraget, sier Grini.

Fordyrende

Det at kommunen og Remiks nå - i fellesskap - prøver å omorganisere selskapet for å passe regelverket er også merkelig, mener Grini.

- Tydeligvis er målet å organisere seg vekk fra anskaffelsesreglene. Det er problematisk at Remiks-ledelsen skal rådgi kommunen om hvordan de best kan organisere seg for å slippe konkurranse med privateide bedrifter. Kommunen må kunne opptre nøytralt uavhengig av eierskap, og være bevist på at de er myndighet både for sitt eget foretak og konkurrerende selskap, sier han.

Han mener også at byrådet ikke har gitt kommunestyret all informasjon i saken.

– I bystyremøte 25. november sa byrådsleder Kristin Røymo at Tromsø kommune har kontrakt med Remiks Næring om håndtering av næringsavfall, som utløper i 2017.

– Dette er ikke riktig. Byrådslederen har feilinformert bystyret i Tromsø. Hun bør sørge for at bystyret gis riktig informasjon ved første anledning.