–  Dette er en viktig dag for pasientene, som er mer informerte og kompetente nå enn tidligere, og de forventer å få være mer med på beslutninger. Dette endrer også legerollen. Før tok vi beslutninger på pasientens vegne. Nå er vi der at pasienten med rette kan si “ingen beslutning om meg uten meg”, sier UNN-direktør Tor Ingebrigtsen i en pressemelding.

Lanseringen av elektronisk pasientjournal finner sted i regi av Helse Nord og helseminister Bent Høie i Bodø torsdag formiddag. Pasienter fra hele Helse Nord blir dermed de første i Norge som tilbys denne tjenesten, opplyser UNN.

Tjenesten vil være tilgjengelig for alle pasienter over 16 år i hele helseregionen via Helsenorge.no.

Grunnen til at pasienter tilknyttet Helse Nord er de første i landet som får tilgang til pasientjournalen sin skyldes at det er de som har drevet fram prosjektet. Blant annet har UNN bidratt ved å gi 500 pasienter testtilgang til egen journal det siste halvannet året.

I første omgang får pasientene i Nord-Norge tilgang til å se og lese de vanligste dokumentene som ligger i pasientjournalen, som for eksempel journalnotater og epikriser. Røntgenbilder og laboratoriesvar derimot er teknisk utfordrende å vise, så disse er ikke med nå i starten.