Mandag startet saken mellom Tromsø kommune og grunneierne Sylvi Viken Johansen og Oddbjørn Mortensen i Nord-Troms tingrett. Skjønnsretten skal først avklare om ekspropriasjonen er lovlig .

Deretter skal de fastsette erstatningsbeløpet grunneierne skal ha for eiendommene sine som ligger midt i alpinanlegget som har vært planlagt i over 30 år i Håkøybotn.

Strider mot EMK

Viken Johansens og Mortensens eiendommer utgjør til sammen 45 prosent av det totale arealet til Arctic Centers alpinplaner.

Advokat Hege Mortensen som representerer grunneierne mener kommunens krav om at de skal avstå eiendomsrett er et så alvorlig inngrep i grunneiernes interesser at det er i strid med menneskerettighetene.

– Skjønnsretten må legge til grunn at kommunen ikke har gjort en god nok interesseavveining og ikke vurdert om ekspropriasjonen er mer til gagn enn til skade. Grunneierne mener ekspropriasjonen er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, sier Mortensen.

Sterke virkemidler

Kommuneadvokat Morten Hermansen mener interessene for og imot har vært svært godt utredet.

– Prosjektet har vært utredet så godt at alle tenkelige interesser er tatt med. Det har vært gjort gjentatte forsøk på forhandlinger med mulighet for grunneierne til å komme med innspill, noe de ikke har gjort, sier Hermansen.

Motpartens advokat mener kravet til interesseavveining ikke er ivaretatt, og at kommunen har tatt i bruk sterke virkemidler som ekspropriasjon mot grunneierne.

– Grunneierne har ikke ønsket å snakke om erstatning, men vi er blitt enige om at å legge til grunn en årsomsetning på 25 millioner kroner kan være et godt utgangspunkt. Det må være rom for å tilgodese grunneierne som stiller areal til disposisjon, siden det sies dette skal bli et så bra anlegg, sier Mortensen.

25 mill. i omsetning

I forbindelse med utredning av erstatning skal det legges til grunn en avkastningsprosent fra to til tre prosent. Grunneienes advokat mener de må få tre prosent, og at det skal legges til grunn en kapitaliseringsrente på fire prosent.

Retten skal ta stilling til hvilken prosentvis grunnleie og kapitaliseringsrente som skal legges til grunn for erstatningsbeløpene.

– Partene er enige om hvordan erstatningen skal beregnes. Man skal estimere ei årlig omsetning for Arctic Center, sier kommuneadvokat Morten Hermansen.

Utgangspunktet for beregningene er en årlig omsetning på 25 millioner kroner, som partene er enige om. Partene er imidlertid uenige om hvor høy prosentsatsene skal være. Kommunen mener kapitaliseringsrenten må være minst åtte prosent, noe Mortensen reagerer på.

– Kommunen får fratrekk for risikoen to ganger, dersom man følger kommunens tankegang, sier Hege Mortensen.

Hilmarsen vitner

Ut ifra Mortensens regnestykke mener hun Sylvi Viken Johansen skal ha en erstatning på 6,9 millioner kroner for sine to eiendommer, mens Oddbjørn Mortensen skal ha 1,5 millioner kroner for sin ene. I tillegg krever advokaten på vegne av grunneierne flere hundre tusen kroner for verdien av skogen de må avse.

Forhandlingene i tingretten fortsetter tirsdag. Da skal blant andre tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen møte som kommunens vitne, mens byråd for finans Jens Ingvald Olsen er innkalt som vitne for grunneierne.

I RETTEN: Advokat Hege Mortensen (til venstre) og grunneier Sylvi Viken Johansen mener kommunen ikke har hjemmel for ekspropriasjon i Håkøybotn. Foto: Tom Benjaminsen
SKJØNNSRETT: Det er de to skjønnsmennene Gunnar Kvaal (bak til venstre) og Åge Jensen sammen (bak til høyre) og rettens administrator Morten Berg (bak i midten) som skal avgjøre i saken. Foto: Tom Benjaminsen