«Flyktningguide» heter initiativet der tromsøværinger kan gjøre frivillig arbeid i form av samvær med flyktninger.

– Målet er å tilrettelegge for integrering, sier Nina Moe-Nilssen, tilrettelegger hos Tromsø Røde Kors.

– Vi ønsker å gi flyktninger kontakt med nordmenn, eller folk som har bodd lenge i Norge. Dette kan bli en døråpner til vårt samfunn og kultur, og vil skape muligheter for varig kontakt og vennskap.

Flest mannlige flyktninger

Alle frivillige intervjues av Røde Kors, hvor intervjuet vil danne grunnlaget for hvilke flyktninger de frivillige settes i kontakt med.

– Det er en stor fordel å knytte sammen folk som har like interesser. Da har de større forutsetninger for å bli godt kjent, sier Moe-Nilssen.

Både mennesker av norsk og utenlandsk opprinnelse ønskes velkommen som flyktningguider, med forutsetningen at man behersker språket. Moe-Nilssen ønsker seg også flere mannlige frivillige.

– Cirka 80 prosent av søkerne er kvinner, så vi har behov for flere menn. De fleste flyktningene som kommer hit er menn, og de kommer ofte lettere i kontakt med nordmenn av samme kjønn.

– Lærer om en fremmed kultur

Tor Wigum meldte seg som flyktningguide tidligere i høst, og Tromsø-mannen synes det er en fin måte å bidra til økt integrering.

Wigum presiserer at også han har utbytte av å være flyktningguide.

– Det er interessant. Jeg lærer jo ganske mye om en fremmed kultur. Eritrea visste jeg fint om, før jeg traff Mebrahtom.

Mebrahtom Kiflemariam insisterer på å snakke norsk i samtale med iTromsø, og 31-åringen uttrykker seg klart og tydelig, selv om han kun har vært to år i Norge.

– Tor hjelper meg med språket, og jeg er veldig glad for at han og Røde Kors har gitt meg denne muligheten til å lære mer om norsk kultur, sier han.

Hjelper med arbeidssøknader

Tirsdag er Kiflemariams siste dag med arbeidspraksis i Hvalrossen barnehage – noe som har gitt mersmak.

– Jeg går på kurs, og ønsker å jobbe – gjerne i barnehage. Tor er veldig hjelpsom, og en av tingene han har hjulpet meg med er arbeidssøknader, sier Kiflemariam.

Foreløpig har de to møttes i Wigums hjem og på Røde Kors-huset, men Wigum er opptatt av friluftsliv, og han ønsker å få med Mebrahtom ut på tur.

Noen vidstrakt erfaring med lignende frivillig arbeid, har ikke Tromsø-mannen.

– Men jeg har tidligere vært støttekontakt for en norsk ungdom, og det regner jeg som en type omsorgsarbeid.

av