TERJEVIKA: Butikksjefen på Maritim Center AS hadde så vidt satt seg i kontorstolen da den første kunden var på tråden. Mandag startet han med en lagerbeholdning på 40 snøfresere. I formiddag var halvparten solgt.

Helt normalt

Cristianne Balmer hadde tatt turen fra Håkøya for å sikre seg en maskin. Med en gårdsplass på over 300 kvadratmeter, skjønte hun plutselig at tiden for snøskuffe og spade var over:

– Vi anskaffer en skikkelig Honda. Nå håper vi bare at snøfreseren er på plass i løpet av dagen slik at vi får bukt med snømassene på en effektiv måte, sier tromsøkvinnen.

2–3 dager

Hugo Hanssen forteller at selv om pågangen er stor, har han som mål å levere snøfreserne på dagen.

– Men nå skal det holde hardt. I verste fall vil det gå både to og tre dager før utstyret er på plass. Det skyldes blant annet at hver snøfreser klargjøres før utkjøring slik at den kan være operativ med en gang.

32 tusenlapper

Hanssen forteller at deres snøfresere koster fra 32.000 kroner og oppover – alt avhengig av utstyr og størrelse.

– Denne sesongen ser lovende ut. Så langt er vel 120 snøfresere solgt. Sammenlignet med 2014/15, ligger vi godt an. Da ble 270–280 enheter levert.

Først snø, så freser

Hugo Hanssen sier at det er helt normalt at tromsøfolk venter til snøen laver ned før de ringer.

– Men denne høsten har ting vært litt annerledes. Da boligmessa gikk av stabelen tidligere i høst, hadde vi gode tilbud på fjorårsmodellene. Det tømte lageret – og vel så det.

Gammel traver

Rolf Elvestad i Myrengveien var en av mange som kjempet mot snøen og høye brøyteskavler i formiddagstimene.

– Min gamle Snapper er i minste laget når mengden snø er som nå. Men den har likevel vært en trofast medhjelper i mange år. Kombinert med annen redskap, har jeg åpen adkomst hele tiden, sier tromsømannen.

Gammel: Rolf Elvestad i Myrengveien brukte gammelfreseren mot snømassene – ikke minst de høye brøyteskavler. Foto: Ronald Johansen