"Jodel" har på kort tid blitt en av de mest populære "sosiale medier"-appene.

På topplisten over apper du kan laste ned gratis ligger den nå på en sjetteplass; og rangerer dermed over både Facebooks messenger, Snapchat og Instagram som innehar henholdsvis 11., 12. og 14.-plass på samme liste.

Tjenesten beskrives som en anonym versjon av Twitter, hvor brukerne kan sende og lese anonyme meldinger i en radius på 10 km.

Hvis du logger inn på Jodel her i Tromsø, vil du altså få et innblikk i hva som rører seg hos andre jodlere i byen.

Og det som for øyeblikket opptar jodlende Tromsø-folk er så mangt.

"Når man parkere i garasjen å må fortsatt skrape snø #Tromsø"

"Når kaptein på flyet sir "la oss prøve"... #Følermæoptimistisk"

"Til alle dokker med piggsko og brodda inne på Jekta... Æ håpe dokker dætt på ræv på flisgulvet!"

Slik blir du med

Har du lyst til å se med dine egne øyne hva som rører seg på det anonyme forumet, må du laste ned appen til telefonen din først.

På nettstedet klikk.no oppsummeres det 6 Jodel-triks du bør kunne:

  1. Du trenger bare å scrolle opp og ned på åpningssiden for å lese andres "jodler" i ditt område.

  2. For å sende en "jodel" trenger du kun trykke plusstegnet nederst på siden. Da kan du også velge om du vil gi tjenesten tilgang på kamerafunksjonen til mobilen din, for å kunne publisere bilder.

  3. Hvis du senere ønsker å legge ut bilder på tjenesten, trenger du kun sveipe fra høyre mot venstre når du har trykket på plusstegnet for å skrive en melding. Da kan du også legge tekst på bildet, endre tekstfarge, og flytte teksten rundt på bildet.

  4. For å se andres bilder trenger du bare å trykke og holde inne fingeren på posten noen sekunder, så vises bildet.

  5. På Jodel får du "karma" for dine aktiviteter. Ved å poste et innlegg, får du +10, stemmer du på et annet innlegg får du +2, og så videre.

  6. Bak de tre prikkene oppe til venstre i Jodel finner du menyen, hvor du kan se dine egne "jodels, og hvilke innlegg som er nyest og mest populære akkura nå.

Omdiskutert

Men det er ikke bare uskyldig moro.

Flere steder i landet har det vært meldt misbruk av tjenesten.

I forrige uke ble appen stengt i Ulstein-området, etter flere krenkende kommentarer mot elever gjennom appen ved Ulstein videregående, omtalt av NRK.

Også i Tønsberg ble en skole stengt etter at en trussel ble presentert mot Greveskogen videregående skole 18. november via Jodel. Kort tid etter gikk Jodel selv ut og fortalte blant annet via tb.no at ulovlige trusler, personlige krenkelser ikke er tillatt på tjenesten. Og at selskapet bryter anonymiteten til brukerne ved lovbrudd.

Foto: Skjermdump: Jodel / Tromsø
Foto: Skjermdump: Jodel / Tromsø
Foto: Skjermdump: Jodel / Tromsø