I onsdagens kommunestyre er flere økonomisaker oppe til behandling, blant annet økonomirapport II.

– Latterlig sen behandling

Fra talerstolen tok flere av opposisjonspolitikerne i kommunestyret til orde for at økonomirapport II behandles vel sent – sett i lys av at kalenderen viser midten av årets siste måned.

Erlend Svardal Bøe (H) mener det sittende byrådets behandlingstid av økonomirapport er bekymringsverdig.

– Å komme med behandling av økonomirapport II kun to uker før året er omme, ser jeg ingen poeng i. Hvilke innsparinger skal man gjøre på de to ukene som er igjen? Med all respekt å melde, det er helt latterlig. Det er bekymringsverdig at det rød-røde byrådet vil bruke såpass lang tid på å se hvordan de kan dekke inn det avviket som er meldt, men har styrt i tre måneder uten å komme med forslag til inndekning, uttaler Bøe fra talerstolen.

100 mill. overforbruk

I byrådets økonomiske prognose for 2015 ligger det an til å bli et underskudd i regnskapet på i overkant av 43 millioner kroner. Merforbruket i de forskjellige sektorene er på vel 100 millioner – noe som til en viss del blir dekket inn av økte skatteinntekter på 40 millioner kroner.

I økonomiplanen foreslås det også å bruke 17 millioner kroner av disposisjonsfondet, noe som gjør at kommunen vil gå i minus med 43 millioner kroner i regnskapet.

– Helt nødvendig tidsbruk

Arbeiderpartiets Elisabeth Steen tok til orde for at tidsbruken har vært helt nødvendig.

– Det er alvorlig når driften går med et overforbruk på 100 millioner og det er kommunestyret nødt til å ta innover seg. En ny gjennomgang av økonomirapport II fra byrådet har vært helt nødvendig. Differansen i rammeområdene mellom de to økonomirapportene er på 52 millioner, noe som er et ganske stort avvik. Vi går inn i et nytt år med ei drift som er langt over det som er budsjettert med for i år, og dette er alvorlig.

Marta Hofsøy (Ap) var blant dem som begrunnet den to måneder lange saksbehandlingen med at det var nødvendig å få et ”ærlig bilde” av den økonomiske situasjonen i kommunen.

Avviser uærlige tall

Det fikk tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) til å steile.

– Jeg reagerer sterkt på at man legger fram vår økonomirapport II fra august som et uærlig dokument. Det vil jeg på det sterkeste avvise. Tallene fra denne rapporten viser det som var den økonomiske situasjonen fra kommunen per august. At vi nå har en ny rapport som har med seg to måneder til av året som viser at prognosene er enda verre, er helt greit, men ikke prøv å få det til å se ut som den forrige økonomiplanen som byrådet fremla viser et uriktig bilde. Her har det sittende byrådet vært mer opptatt av å svartmale situasjonen og den forrige økonomirapporten, enn å bruke tiden til å ta grep i den økonomiske situasjonen.

– Har ikke skjult noe

Også Jonas Stein (V) tok til orde mot det sittende byrådets fremstilling av det forrige byrådets økonomiplan II.

– Å komme med påstander om at vi skal ha skjult ting medfører ikke riktighet i det hele tatt, sier Stein.

Tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) avviser kritikken på det sterkeste. Foto: Tom Benjaminsen