– Det er ofte flere enn én behandlingsmulighet. «Mine behandlingsvalg» er et verktøy som skal hjelpe pasienten til å få nok informasjon om sykdommen og gi muligheten til å tenke over hvilke alternativene vedkommende har, før man tar valget sammen med legen, forteller prosjektleder Anne Regine Lager.

Seks diagnoser

Prosjektet er et samarbeid mellom UNN, UiT og Nordlandssykehuset, og er finansiert av Helse Nord.

Nettsiden skal tilby informasjon som er objektiv og kvalitetssikret. Samtidig skal den gi informasjon om risiko og konsekvenser knyttet til behandlingsmulighetene.

Besøker du siden vil informasjonen og erfaringene bli formidlet av pasienter selv, i tillegg til leger og sykepleiere.

– Så langt har vi seks diagnoser tilgjengelig. Lavrisiko prostatakreft, middels- og høyrisiko prostatakreft, bukspyttkjertelcyste, bukspyttkjertelkreft med spredning, sykelig overvekt og kronisk nyresvikt, sier Lager.

– Da er det bare 200 diagnoser igjen som trenger verktøy, sier Markus Rumpsfeld, klinikksjef ved medisinsk klinikk på UNN.

Først ut

Prosjektet er altså først ut med å gjøre denne type informasjon tilgjengelig for alle i Norge.

– Dette er tilgjengelig på internett. For alle, hele døgnet. Det er viktig at man forstår det man leser, og at man vet at det er korrekt, sier Lager.

– Hvis vi for eksempel ser på langtkommet nyresvikt. Det viktig å se på mulighetene og være med på å bestemme behandlingen. For det er konsekvenser for livet ditt. Da kan en finne ut hva som er viktig for meg i mitt liv, legger Rumpsfeld til.

Jobber videre

Nå som «Mine behandlingsvalg» er lansert, kan de fokusere på jobben videre.

– Vi jobber nå med å finne ut hvilke flere diagnoser vi skal legge til. Målet er å bidra til mer kunnskap og mulighet til å være med å bestemme selv når du har en sykdom som kan påvirke resten av livet ditt. Vi jobber videre med å tilgjengeliggjøre flere diagnoser. Men vi er veldig glade for at vi er her vi er i dag med prosjektet, sier Lager.

– I dag ble et lite frø plantet. Dette er viktig for pasienter og helsetjenesten, og vi vil fortsette å videreutvikle prosjektet, sier Rumpsfeld.