Aldri før har så mange valgt å spise et førjulsmåltid på et hurtigruteskip i havn eller holdt julebord på en seiling med Hurtigruten. I år har opp mot 3.000 gjester tatt julebordet på miniseiling, og Hurtigruten har dekket bord for omkring 2.500 gjester om bord på hurtigruteskip til kai.

– I år har vi hatt tidenes største oppslutning rundt jul og nyttår. Generelt ser vi en veldig hyggelig oppsvingning i antall reisende på vinteren, og vi tror at muligheten for å få en unik nordlys-opplevelse driver både dette og besøkstallene i førjulstiden, forteller Øystein Knoph, PR-sjef i Hurtigruten AS.

Tromsøya mest populær

Interessen har vært særlig stor for spesialseilingen rundt Tromsøya.

– Det enkelttilbudet som stikker seg særlig ut som det mest populære er rundseilingen rundt Tromsøya. Dette synes vi er litt artig. Vi har jo base i Tromsø, så sånn sett skulle jo dette bare mangle, men Tromsø er jo en mindre by enn både Bergen og Trondheim. Jeg tror nok dermed at dette skyldes at både kjennskapen og tilknytningen er ekstra sterk i Tromsø, sier Knoph.

– Ønsker seg annerledes feiring

Normalt reiser mellom 10.000 og 12.000 gjester kort eller langt med Hurtigruten på seilingene fra 20. desember til nyttårsaften. Også her ser man en oppsving i antall bookinger.

– Mange, både nordmenn og utenlandske, har en tradisjon med å feire jul og nyttår på Hurtigruten. Da er det veldig hyggelig at det kommer nye til. Vi merker særlig at nysatsingen på mat og nordlys trekker mye folk. Det er nok også grunnen til oppsvinget. Med dette får folk en unik opplevelse i tillegg til at det er lokalmat som settes på bordet, sier Knoph.

Kaptein, Jon Olaf Klodiussen, sier i en pressemelding at mange ønsker seg en annerledes julefeiring.

– Mange nordmenn og utenlandske gjester ønsker seg en annerledes feiring med unike naturopplevelser fra et julepyntet hurtigruteskip. Gode utsikter for å se nordlyset og den helt spesielle atmosfæren om bord er viktig for reisevalget, sier Klodiussen, som selv skal holde jul på MS «Finnmarken» ved kai i Kirkenes.

Gledelig oppsving

Ifølge Klodiussen er det gledelig at så mange har tatt turen i førjulstiden.

– Vi har gledet oss over å ta imot så mange lokalpassasjerer og feriegjester i gryende julestemning. Vi er veldig stolte av julemenyen vår med mat fra vel 35 lokalmat-leverandører. Det er også ekstra hyggelig å seile kysten når vi har med oss så mange julegaver, forteller Klodiussen.