Tidligere i høst startet ombyggingen av det som tidligere ble kalt Vanførehjemmet på Mellomveien 100, der det etter planen skal etableres 15 korttidsplasser for pleietrengende som trenger et botilbud og rehabilitering. Da ombyggingen startet, ble det satt opp stillaser rundt bygget, og det er i tillegg plassert flere containere rundt. Det skaper trøbbel for dem som bor der.

– Det er så trangt med stillasene og containerne på nordsiden at brøytebilen ikke kommer til. Når det ikke brøytes der, kan ikke maxitaxien som kommer for å hente brukerne heller kjøre til inngangen, sier Karin Guttormsen, assistent ved Omsorgstjenesten Sentrum, avdeling Laureng.

– Livsfarlig

Guttormsen forteller at de drar innom Mellomveien tre ganger i uken for å hente beboere som skal til dagsenteret. I tillegg skal beboere som skal være med på aktiviteter bli hentet av taxi, noe hun poengterer er spesielt viktig i mørketiden og før jul. Det er vanskelig når transporten ikke kommer til.

– Man kan ikke kjøre til inngangen på sørsiden heller, både fordi det er trangt og mye biler parkert der, men også fordi det er en bakke der som maxitaxien ikke kommer opp – den skraper rett og slett i bakken.

Da blir det til at beboerne må gå rundt hele bygget, og det er ifølge Guttormsen ikke et alternativ. Heller ikke strøbilen kommer til, og ifølge Guttormsen har det flere ganger vært så dårlig føre at de frykter for brukernes sikkerhet.

– I starten av desember var det speilhålke – det var rett og slett livsfarlig å ferdes der.

– Vi gikk rundt for første gang i dag med en av brukerne, men hun skal ikke gå så langt, det får hun nesten ikke til. Derfor blir det til at vi bestiller en liten taxi i stedet, forklarer Guttormsen.

Vanskelig med ambulanse

Avtalen med kommunen omfatter kun maxitaxi, så når de ansatte må bestille mindre biler, blir det en ekstrakostnad på i underkant av 200 kroner som må betales.

– Da må vi også ha med en ekstra ansatt. Det har vi gjort fire-fem ganger i år. Dette er ikke holdbart i lengden. Jeg blir så sint og fortvilet. Det er mange eldre som bor på Mellomvegen, og de har behov for å komme seg ut, men sånn som det er nå, er situasjonen veldig vanskelig, sier Guttormsen.

Hun frykter også for at en ambulanse vil komme til å ha problemer med å komme seg fram.

Også blant taxisjåførene har Guttormsen merket frustrasjon.

– De får jo ikke gjort jobben sin og ønsker bare det beste for brukerne. Det er så synd at det blir en så stor belastning for beboerne. Jeg er sikker på at hvis man fjerner litt av stillaset og flytter containerne, så har man løst problemet.

Enhetsleder for bydrift, Dag Ivar Andreassen, forteller at det er byggherres ansvar å sørge for fri vei for brøytemaskinene.

– Akkurat nå husker jeg ikke om vi har en brøyteavtale der eller ikke, men der vi har en avtale skal det brøytes så lenge fremkommeligheten for maskinene er god, sier Andreassen.

Jobber med saken

Ronny Karlsen, prosjektleder for Totalrenovering i Mellomveien 100, sier temaet ble tatt opp på byggemøtet i dag.

- Vi har byggemøte en gang i uka, og det var tema på byggemøte i dag. Det er enighet om at så langt det er mulig skal vi rydde området slik at det kan brøytes, og tilgangen til området med bil bedres.

- På nedsiden har man ikke kommet ordentlig til med traktor, og det skal kommunen som byggherre skal ta videre.

LES OGSÅ (pluss): UNN: - Det er en alvorlig situasjon

SLITSOMT: Å gå er ikke noe de ansatte vanligvis gjør med beboerne siden det er så langt og mange av de eldre er dårlig til beins. Da blir det til at de bestiller en mindre bil, selv om det koster kommunen.
SINT: Assistent Karin Guttormsen er sint og frustrert over situasjonen og mener det hele er uholdbart. Hun håper på en snarlig løsning.