Carl Christiansen (20) og Martine Amundsen (20) synes de beste julegavene har en sentimental verdi.

– Jeg er ikke ferdig med julegavene ennå, jeg har foreløpig bare kjøpt én gave, så det gjenstår en del. Jeg har et budsjett på 2.000 kroner på gaver i år, men jeg har egentlig ikke planlagt hva jeg skal kjøpe på forhånd. Det blir vel treningsrelaterte gaver til kompiser og brødre i år, ellers planlegger jeg å gi bort god vin, sier Carl.

– Jeg er ferdig med alle julegavene i år, og jeg tror jeg har brukt rundt 4-5.000 kroner. Jeg har heller ikke planlagt hva jeg skal gi til folk, jeg går bare rundt og finner ting underveis.

– Beste tips til den som har alt?

– En personlig gave som kanskje ikke har stor pengeverdi, men som har sentimental verdi. Det kan være et minne fra en tur eller opplevelse som man har sammen med noen. Det er en gave som jeg tror de fleste vil sette pris på, sier Carl.

Smykker som nødløsning

Håvard Hokholt (40) og sønn Anton (2 ½ år) gjorde seg ferdig med julegavene i november, men har likevel noen tips til de som skal ut og handle i siste liten.

Håvard Hokholt (40) og sønn Anton (2 ½ år) Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Vi er på juleferie her i nord. I år feirer vi jul med svigerfar på Vannøya, og vi er nå ute og handler inn alt av varer som vi ikke har kunnet ta med på flyet nordover. Vi bor i Heggedal, og er nærmeste nabo til Sandvika, landets største kjøpesenter, så vi har gjort unna alt av julegaveinnkjøp allerede i november. Jeg har lært fra tidligere år å unngå kjøpesentre i desember, det er som regel bare kaos. Vi har en stor familie, og i år bruker vi cirka 30.000 kroner på julegaver. Vi gir mest klær i år, det er mye ullgensere og Kari Traa-produkter, samt noe kniver og annet ymse.

– Beste tips til den som har alt?

– Til damene bør man gå for spa. Til menn kan man gjerne gi noe godt å drikke, og kanskje en god skinke. Om du er mann og skal ut på julegaveshopping på julaften, så ender man som regel opp hos gullsmeden der man kjøper smykker til kona som en nødløsning. Jeg har gjort det selv et par ganger.

Skjemmer bort barnebarnet

Lise Myrnes (45) er rådvill hva gjelder gaver til ungdom, men hun planlegger likevel å skjemme bort sitt eneste barnebarn.

Lise Myrnes (45)

– Jeg har handlet inn stort sett alt av mat til jula, samt julegaver til døtrene mine, søster, bror og barnebarn. Jeg har en julegaveliste og i år får stort sett bare familien julegaver. Det blir litt dyrere gaver da, og jeg regner med å bruke rundt 4.000 kroner på gaver i år. Jeg har bare ett barnebarn, så det er lov å skjemme henne litt bort, da. Julegaveinnkjøpene begynte jeg med allerede i høst, og jeg har vel bare én gave igjen. Det er veldig trivelig å gå rundt her, selv om jeg ser at andre stresser voldsomt. Jeg bruker nok rundt 11.000 kroner totalt på julehandelen.

– Beste tips til den som har alt?

– Gode matvarer, som for eksempel spekepølse. Men det gjelder voksne. Jeg aner ikke hva man skal gi til en ungdom, der sliter jeg selv.

Gir bort matgaver

I likhet med Myrnes, er Karen Aukner (33) sikker på at en god matgave vil falle i smak.

Karen Aukner (33)

– Jeg er høygravid, så jeg har forsøkt å planlegge godt når jeg skal inn og ut av butikkene. Jeg er ikke ferdig med alt av julehandel ennå, det gjenstår fortsatt noe, men vi har en meny for hva vi spiser i jula, så matinnkjøpet går bra. Vi har vel rundt 15 julegaver vi gir i år og det meste er handlet inn. Vi har prøvd å roe litt ned på julegavehandelen, det går litt for langt synes jeg. I år har vi blant annet gjort et bevisst valg på å kun gi spiselige ting til de voksne, for å komme litt unna bruk-og-kast mentaliteten. Jeg har ikke oversikt over hvor mye penger jeg bruker på gaver og julefeiring i år.

– Beste julegavetips til den som har alt?

– En opplevelse man kan gjøre sammen eller en middagsinvitasjon. Ikke gi gavekort, de blir bare liggende i skuffen, sier Aukner.

Hjemmelaget godteri

Aina Halvorsen (44) og døtrene Veronika Pedersen (22) og Trine-Merete Pedersen (20) mener søtsaker egner seg godt under juletreet.

Aina Halvorsen (44) og døtrene Veronika Pedersen (22) og Trine-Merete Pedersen (20) Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Vi er egentlig ferdig med julehandelen, bare litt småtteri som gjenstår. Vi har forsøkt å ikke bruke så mye penger på julegaver i år, men det går nok noen tusen likevel. I år gir vi mest klær og annet bruksting. Det er stort sett koselig å gå rundt på butikkene før jul, men det er en del folk som er frekke, som sniker i køer og dytter. Det er ikke vits å stresse, jula kommer uansett om vi er ferdig med alt eller ei.

– Beste tips til den som har alt?

– Gi bort hjemmelaget godteri. Jeg lager marsipan hvert år som jeg gir bort til jul, det er noe som folk setter pris på å få. Eller te, det er også noe som folk liker, sier Veronika Pedersen.