Skansen/Rådhuset: – Jeg er kjempeskuffet, selv om jeg hadde i bakhodet at jeg ikke skulle glede meg for tidlig. Støtten gamlebyen fikk fra Jarle Aarbakke og Arbeiderpartiet i valgkampen har tross alt vært den mest konkrete, tydelige og offensive støtten prosjektet har fått, sier forfatter og byentusiast Hallvard Birkeland.

Det var i begynnelsen av august at Birkeland, sammen med Jarle Aarbakke, fortalte hvordan de ønsket å utvikle verdens eneste gamleby nord for Polarsirkelen i Skansen-området. Den gang var Aarbakke klar på at dette var noe han ville jobbe for dersom Arbeiderpartiet kom til makten.

Symboleffekt

Nå viser det seg imidlertid at det ikke er satt av en eneste krone til arbeidet med gamlebyen i kommunens 2016-budsjett. Byrådet har heller ikke tatt initiativ til å gjøre formelle vedtak i kommunestyret angående gamlebyen, slik Aarbakke lovet.

– Jeg har forståelse for at kommuneøkonomien er trang, men samtidig ser man at kommunen for eksempel klarer å hoste opp tre millioner kroner for å kjøpe alpinanlegget i Kroken. De pengene må de jo ta fra en eller annen plass, da det ikke lå inne i budsjettplanene, påpeker Birkeland, før han legger til:

– Selv om jeg ikke ønsker å sette saker opp mot hverandre, viser dette at det er mulig å finne penger til prosjekter. Nå er ikke jeg ute etter det store beløpet, men dette har også noe med symboleffekten å gjøre. Det er tross alt 40 år siden det ble vedtatt at Tromsø skulle ha en gamleby.

Ikke glemt

Ordfører Jarle Aarbakke har forståelse for at Hallvard Birkeland er skuffet.

– Det skjønner jeg godt. Birkeland har gjort en kjempejobb med gamlebyen og det er flott at han er så engasjert. Denne saken har jeg imidlertid tenkt å ta tak i like over nyttår, forklarer Aarbakke.

Han peker på at arbeidet med å spikre neste års budsjett har vært utfordrende.

– Det har vært meget krevende med tanke på økonomistyringen.

Aarbakke er imidlertid klar på at han på ingen måte har glemt av gamlebyen.

– Gamlebyen er viktig både for sentrum og for byen. I budsjettet er det satt av én million kroner til Torghuken og sentrumsløftet, noe som er et signal om at noe er på gang, forklarer ordføreren.