Høsten og vinteren er høysesong for omgangssyke forårsaket av noroviruset, og i Norge er sykdomstoppen vanligvis i desember-januar.

– Det er ganske vanlig med omgangssyken på denne tiden av året. Det beste rådet for å unngå dette er god håndhygiene. Vi anbefaler god håndvask med såpe og vann, da alkoholbasert hånddesinfeksjon ikke er like effektivt på noroviruset, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet.

Smitter lett

Symptomer på noroviruset er akutt kvalme, oppkast, magesmerter og vannaktig diare, samt influensalignende symptomer, som varer fra 1–3 døgn. Omgangssyken smitter ved at man får viruset inn i munnen, og kan skje fra person til person via uvaskede hender, og fra kontakt med forurensede overflater, som for eksempel dørhåndtak og vannkraner. Det går også an å bli smittet via små dråper som dannes ved oppkast, som andre puster inn.

– Noroviruset er svært smittsomt. De som er syk er mest smittsom mens de har symptomer. Om man har kastet opp så bør man vaske og desinfisere alle kontaktpunkter, som dørhåndtak og vaskeservanter. Vi anbefaler å bruke klor da det er veldig effektivt på noroviruset, sier Heidi Lange.

Unngå matlaging

Om man skulle være så uheldig å bli syk midt i julestria, er det spesielt viktig at den syke forsøker å unngå å smitte andre.

– Er man syk så skal man i alle fall overlate matlaging til andre som er frisk, for å unngå å føre smitten videre. Alle i familien bør samtidig skjerpe inn på håndhygienen, og være påpasselig med å vaske hendene grundig, sier Lange.

En person som har omgangssyken er mest smittsom mens han eller hun har symptomer med oppkast og diaré, men en kan også spre smitte før en har fått symptomer og etter at symptomene har gått over. 48 timer etter at symptomene har gitt seg, skiller de fleste ut lite smittestoff, melder Folkehelseinstituttet.