Seks av ti kvinner over 30 år erkjenner hyppigere bruk av eksempelvis Paracet og Paralgin Forte. Sammenlignet med data fra årtusenskiftet, viser tall fra Tromsøundersøkelsen en økning fra 54 til 60 prosent. For menn er oppgangen fra 29 til 37 prosent.

13.000 personer

Forsker Per-Jostein Samuelsen ved universitetet og Regionalt legemiddelinformasjonssenter, vet ikke om tromsøfolk har mer smerter enn tidligere. Men uansett – bruken har steget jevnt de siste 20 årene.

Tallmaterialet omfatter 13.000 personer. Samtlige fikk spørsmål om de hadde brukt smertestillende de siste fire ukene. Da kom sannheten for en dag.

Sammenlignet

Samuelsen har sammenlignet svarene med salgstallene på slike medikamenter. For første gang viser en befolkningsstudie økt bruk.

– Det kan ikke alene forklares med at det fra 2003 ble lov å kjøpe Paracet og Ibux i butikken.

– Økt levealder kan også være en forklaring – fordi det er nærliggende å tro at gir mer smerteproblem.

«Vi setter mer ...

Studiet til tromsøforskeren gir ikke svar på hvorfor vi spiser mer smertestillende enn tidligere.

– Jeg har imidlertid gjort meg noen tanker rundt det. I tillegg til økt levealder, sitter vi mer – blant annet foran datamaskinen. Og mindre aktivitet, kan gi mer smerter, mener han.

– Det kan også ligge noe i at holdningene til selvmedisinering har endret seg – spesielt blant unge voksne. Undersøkelsen viser nemlig at kvinner i 30-40-årene bruker smertestillende mest.

Bivirkninger

Per-Jostein Samuelsen, som er utdannet farmasøyt, erkjenner at han også er bekymret for bruken av Ibux, Voltaren og Voltarol.

– Her snakker vi om medikament som kan gi alvorlige bivirkninger – hjerte- og karproblem, magesår og redusert nyrefunksjon.

Forskeren mener at folks bevissthet rundt bruken må opp. Det gjelder også blant leger og tannleger.

Snille legemidler

Ifølge Samuelsen, er det han selv karakteriserer som de snille legemidlene, førstevalget hos tromsøfolk.

– Men i stedet for å ta smertestillende, kan hver enkelt heller spørre seg selv om ro og fred eller et glass vann kan være tilstrekkelig i første omgang, sier forskeren.