Gjennom stemmeavgiving på Facebook har hele fem pepperkakehus i pepperkakebyen blitt trukket som vinnere.

Vinneren av kategorien «Beste kopi» ble Isak og Benoni Brox Krane, som sammen med sin far Vegard Krane, har bygget den ikoniske rakettkiosken på Stortorget.

– Det var naturlig for oss å lage Rakettkiosken i pepperkakeformat, sier mamma Rebekka Brox Liabø, som viser til at familien har vært med å lage barneboken «Tom Roger og Rakettkiosken», som naturlignok omhandler det ikoniske bygget.

Vanskelig bygg

Blant de 32 bidragene, skilte deres byggverk seg ut som den aller beste kopien av et tromsøbygg. Men det har ikke vært enkelt.

– Taket er akkurat så vanskelig som det ser ut som. Det er snakk om å lag maler med riktig form og vinkel. Barna våre har vært med på hele prosessen og er en del av hele rakettkonseptet.

– Det vanskelige var å pynte ting på veggen. Taket løsnet på et punkt og det ble nesten katastrofe, sier Isak, som mener at deres pepperkakehus er så lik originalbygget som mulig.

– Vi har hatt veldig lyst å spise underveis, men pappa kom med noen rester til oss underveis, sier Benoni.

Skal bli større

Premiene til de respektive vinnerne var et sentrumsgavekort hver på 500 kroner fra Sentrumsforeningen.

– Det skal vi kjøpe masse god julemat for, sier Benoni.

– Da skal vi lage en stor spøkelsesborg som er lett å knuse. Da blir det mer å spise for oss. Vi er ikke sikre på om vi får denne hjem, men om vi gjør det skal vi spise alt, sier Isak.

Kom ikke lengre enn til deigen

Ordfører, Jarle Aarbakke, ledet utdelingen og delte sine egne erfaringer med å bake peppekakehus.

– Jeg er imponert over alt de får til med motivene og fantasien sin. Selv har jeg prøvd en gang, men jeg kom ikke lengre enn at jeg bommet på deigen. Så jeg vet at dette er veldig godt gjort, sier Aarbakke.

Pepperkakehusene, som er utstilt i øverste etasje på Tromsø bibliotek, blir stående ut året.

PEPPERKAKEBYEN: 32 pepperkakebygg er utstilt i bibliotekets øverste etasje. Foto: Ronald Johansen