Først forsvant taxiholdeplassen ved Strandtorget, så holdeplassen i Strandgata ved Jernbanen, og snart står holdeplassen i Bankgata også i fare. Taxisjåfør Svein Harry Martinsen sier kundene fortviler over desentraliseringen av drosjene.

– I det siste har vi opplevd mye oftere at kunder ikke finner oss der de forventer at vi skal være. Spesielt er dette en problemstilling for eldre som ikke kan gå så langt og blant «bygjengere» i helgene. Dette har skapt både forvirring og misnøye blant kundene, som videreformidler det til oss. Det er blitt mye diskutert blant oss sjåfører i det siste, for å si det slik, sier Martinsen, som også frykter tap i omsetning på grunn av endringene.

– Det er blitt mye større konkurranse om plassene i sentrum, noe som gjør at mange velger å heller kjøre rundt omkring. I tillegg tror jeg mange kunder velger buss istedenfor når de ikke finner en ledig taxi, noe som kan føre til tapte inntekter for oss, konstater Martinsen.

God dialog

Bjørn Føre, daglig leder i Tromsø Taxi, kan bekrefte Martinsens bekymringer.

– Vi har savnet de gamle holdeplassene, spesielt den ved Strandtorget. Den nye holdeplassen ved Fretex fungerer heller ikke særlig godt, ettersom kundene ikke vet at det er dit de skal gå, sier Føre.

Han legger dog til at dialogen med kommunen er god, selv om avgjørelsene ikke alltid går taxibransjens vei.

– Vi har hatt en god dialog med kommunen og vi føler at de hører hva vi sier, men det er ikke så mye de har å tilby oss. Vi vil være der folk er, noe som blir vanskeligere og vanskeligere med måten sentrum utvikler seg på, sier Føre.

Helhetlig vurdering

Byråd for Byutvikling Ragni Løkholm Ramberg sier hun forstår sjåførenes frustrasjoner, men kan ikke love bedring med det første.

– På nyåret skal vi invitere dem til å ta en helhetlig gjennomgang av taxienes rolle i sentrum, for det er mange hensyn som må tas. Vi må prøve å se litt større på det, ikke bare flytte en og en holdeplass. Jeg har forståelse for at taxibransjen er viktig i sentrum, så det er derfor også viktig å ha dem med i planleggingen, konstaterer hun.