PROSTNESET: På tross av stengte dører hos mange av byens butikker og restauranter, velger flere og flere å ta juleferien i Tromsø. Med et besøkstall på rundt 500 turister hver dag i helgen, har de ansatte på Visit Tromsø hatt travle dager denne julen.

– Det har vært veldig hektisk og vi har hatt masse turister innom. Julaften pleier som regel å være rolig, men i år har dette vært annerledes. Det har vært full fart hele helgen, forteller Hijiri Takagi, informasjonskoordinator hos Visit Tromsø.

I snitt var det i år 500 turister innom hver dag 24., 25., og 26. desember. Til sammenligning var snittet i fjor på rundt 200 besøkende disse dagene.

– Vi ser helt klart en vekst og enkelte av dagene har vi hatt nesten tre ganger så mange besøkende i år sammenlignet med fjoråret. Mange av turene er også ganske fullbooket, sier Takagi.

Les også: April (20) fra Kine ble en historisk turist.

Asia og Storbritannia

Ifølge Takagi kommer de fleste juleturistene fra Asia og Storbritannia.

– Vi har hatt folk innom fra store deler av verden, men enormt mange kommer fra Asia. På generell basis er det flest turister fra Storbritannia og mange familier velger å ta ferien her for å se nordlys, dra på hvalsafari, og kjøre hundeslede, sier hun og legger til at de prøver å legge godt til rette for alle som besøker Tromsø i løpet av julen.

– Folk ønsker å ha en spesiell jul her oppe fylt med opplevelser. Vi har dermed pyntet turistinformasjonen og laget litt julestemning der, også prøver vi å gi god informasjon om alt fra åpningstider til trafikk og buss. Vi pleier alltid å være godt forberedt på hvilke åpningstider som gjelder i julen, forteller Takagi.

Les også: Vil ha flere sommerturister.

På jakt etter nordlys

Agnes Lamm (28) og Walter Lamm (26) fra Tyskland er i Tromsø for første gang. Som for de fleste andre er det for dem nordlyset som er det største trekkplasteret.

– Vi kom i dag og skal være i ti dager. Det er klart at nordlyset er hovedgrunnen til at turen gikk hit, men snø er også en stor del av det. I Tyskland er det ti grader og ingen snø eller vinter nå, så dermed kom vi hit for å få litt vinterstemning, sier Walter Lamm.

At ting skal være stengt er de ikke bekymret for, da det særlig er naturen de er interessert i.

– Vi er egentlig åpen for alt, men vi er hovedsakelig på jakt etter kulturelle opplevelser. Vi tenker å leie bil og kanskje kjøre til Senja, sier Lamm.

– Tror ingen har vært skuffet

Takagi forteller at de begrensede åpningstidene i julen sjelden er et problem for turister i Tromsø.

– Mange tar kontakt før de ankommer byen og er dermed godt informert om hva som er stengt og når det eventuelt er det. Likevel er det alltid noe man kan være med på, og det er ikke sånn at man kommer hit også skjer det ingenting. Dermed tror jeg ingen har vært skuffet, sier hun og legger til at flere severdigheter og turer har holdt åpent i julen.

– Noen år tilbake var nesten ingenting åpent, men jeg har inntrykk av at reiselivsbransjen i Tromsø er blitt mer åpen for gjester i julen. Leverandører av turer og severdigheter har også gjort et flott arbeid med å levere på helligdager. Selv små leverandører har jobbet på og tilbydd aktiviteter, og dette synes vi er veldig positivt.

Travelt: De ansatte på Visit Tromsø har hatt nok å gjøre i julen. Noe de selv anser som en positiv utvikling. Foto: Tom Benjaminsen